Glas Javnosti

BRITANSKI GENERAL PRIZNAO TAJNE OPERACIJE U UKRAJINI: Naši marinci su učestvovali u nizu visoko rizičnih akcija!

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski "kraljevski" marinci su bili raspoređeni u Ukrajini i učestvovali su u nizu “visoko rizičnih“ operacija.

Komandosi su bili uključeni u diskretne operacije i izvršavali zadatke u izuzetno osetljivom okruženju, tvrdi general-potpukovnik Robert Magovan - zamenik načelnika britanskog štaba odbrane i bivši šef Kraljevskih marinaca.

Ministarstvo odbrane je ranije ove godine izvestilo da je mali kontingent britanskog vojnog osoblja stacioniran u Ukrajini kako bi obezbedio britansku ambasadu u Kijevu i održao diplomatsko prisustvo vlade tamo. Ali priznanje general-potpukovnika Magovana predstavlja presedan – ovo je prvi put da je visoki vojni zvaničnik potvrdio da su britanski marinci raspoređeni u Ukrajinu zbog ruske invazije.

U komentarima objavljenim u “Globe and Laurel” – zvaničnom časopisu Kraljevskih marinaca – Magovan je rekao:

“U januaru ove godine, 45. komandos grupa raspoređena je u kratkom roku — iz dubine mračne, severne norveške zime, kako bi evakuisala britansku ambasadu u Kijevu a osoblje premestila u Poljsku. Onda su se u aprilu vratili u Ukrajinu kako bi ponovo uspostavili diplomatsku misiju, pružajući zaštitu kritičnom osoblju. Tokom obe faze, komandosi su podržavali druge diskretne operacije u izuzetno osetljivom okruženju i sa visokim nivoom političkog i vojnog rizika”.

Portparol Kraljevske mornarice rekao je za MailOnline da su “kraljevski marinci raspoređeni u Ukrajinu da podrže diplomatsko prisustvo Velike Britanije u zemlji i da nisu imali nikakvu borbenu funkciju.”

Pre ruske invazije 24. februara, a kako se ratna opasnost povećavala, britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da je mali kontingent vojnog osoblja bio u Ukrajini da isporuči oružje i da pomogne u obuci vojnika. Kasnije je objavljeno da je britansko vojno osoblje, uključujući operativse SAS, poslato da ukrajinskim vojnicima pruži obuku o sistemima naoružanja nakon što je rat počeo. Ali Ministarstvo odbrane je u to vreme insistiralo da nijedan britanski vojnik nije bio uključen u borbene operacije.

“Britansko vojno osoblje je raspoređeno da podrži razgovore o značajnoj obuci koju Oružanim snagama Ukrajine nudi Velika Britanija. Oni nemaju borbenu funkciju”, naveli su u saopštenju.



45. komandos grupu čine specijalci posebno osposobljeni za arktičko ratovanje a njeni ljudi su bili raspoređeni tokom vežbi u Norveškoj pre nego što su poslati u Ukrajinu da izvrši brzu evakuaciju osoblja ambasade. Evakuacije ključnih zvaničnika i diplomata iz Kijeva su se desile neposredno pre invazije Rusije. Marinci su se potom u martu vratili u Norvešku gde su učestvovali u najvećoj vojnoj vežbi NATO-a od 1980-ih.

Otprilike 30.000 vojnika iz 28 zemalja Evrope i Severne Amerike bilo je uključeno u vojne vežbe koje su nosile naziv “Cold Response 2022”. Vežbe su imale za cilj da pokažu kako će ujedinjene multilateralne snage braniti Norvešku i severni bok Evrope od protivnika. Ali priznanje britanskog general-potpukovnika sugeriše da se nekoliko marinaca vratilo u Kijev samo mesec dana nakon vežbi da bi sproveli tajne operacije usred rata u Ukrajini.

"NATO neće slati vojnike u Ukrajinu"

Podsećanja radi, u martu je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltemberg izjavio da NATO nema nameru da svoje vojnike šalje u borbu u Ukrajinu. On je tada tokom boravka u vojnoj bazi u Lasku u Poljskoj rekao da NATO podržava Ukrajinu, šalje joj protivtenkovsko i protivavionsko oružje, humanitarnu i novčanu pomoć, ali da ne namerava da šalje u tu zemlju vojsku, jer NATO nje deo tog sukoba sa Rusijom.

"NATO nije deo ovog sukoba zato ne nameravamo da šaljemo nikakvu vojsku na Ukrajinu, ni avione u ukrajinski vazdušni prostor", kazao je tada Stoltenberg posle obilaska baze i razgovora sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom.

Prvi čovek NATO je i tada upozorio da sve obaveze iz člana 5. sporazuma NATO, o tome da je napad na jednu članicu napad na sve saveznike, ostaju na snazi.

"Branićemo svaki centimetar NATO", rekao je Stoltenberg.

Glas javnosti/Globe and Laurel

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR