Glas Javnosti

Britanska ekonomija i dalje u padu

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanska ekonomija je doživela neočekivani pad u oktobru 2023. godine, pokazavši kontrakciju od 0,3% prema ranijim procenama Ureda za nacionalnu statistiku.

Ovo je bilo lošije od očekivanog, s obzirom na to da su analitičari predviđali pad BDP-a od samo 0,1% za taj mesec. U tri meseca do oktobra, britanska ekonomija je ostala ravna u poređenju sa prethodnim periodom, iako je bila 0,7% veća u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Pad u oktobru usledio je nakon rasta od 0,2% u septembru​.


Pored toga, Konfederacija britanske industrije (CBI) prognozira da će britanska ekonomija skupiti za 0,4% u 2023. godini, što predstavlja značajan pad u odnosu na prethodnu prognozu rasta od 1,0% za 2023. godinu. CBI ne očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) Britanije doseći nivo pre COVID-a do sredine 2024. godine. Ova prognoza je u skladu s očekivanjima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja predviđa da će Britanija biti najslabije performantna ekonomija u Evropi, izuzev Rusije, u narednoj godini​.

Glavni uzroci ovog pada uključuju visoku inflaciju, negativan rast, pad produktivnosti i poslovnih investicija. Inflacija je, u oktobru 2022. godine, dostigla 41-godišnji maksimum od 11,1%, što je oštro smanjilo potrošačku potražnju. Pored toga, britanska ekonomija je teško pogođena porastom cena prirodnog gasa nakon invazije Rusije na Ukrajinu, kao i nedovoljnim oporavkom tržišta rada nakon pandemije COVID-19 i trajno slabim investicijama i produktivnošću.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR