Glas Javnosti

Britanija pred hipotekarnim kolapsom

Svet
Autor: Glas javnosti

Sve veći broj britanskih domaćinstava zaostaje u otplati kredita, a zaostale obaveze po hipotekama skočile su za 13 odsto u drugom kvartalu tekuće godine i sada se nalaze na najvišem nivou od 2016. godine, ukazuju podaci Banke Engleske.

Vrednost stambenih kredita sa zadocnelim ratama skočila je na 16.9 milijardi britanskih funti (21.1 milijarda dolara), odnosno za 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok sve veće kamatne stope i nezaposlenost vrše finansijski pritisak na britanska domaćinstva. 

"Brzina kojom rastu zaostale obaveze po hipotekama je zastrašujuća i trebalo bi da  razlog za pauzu na sledećem sastanku Banke Engleske", rekao je Luis Šo, osnivač kompanije "Šo fajnenšel servisez" sa sedištem u Mansfildu, za novinsku agenciju "Njuzpejdž".

On je upozorio da dolazi do "kraha hipotekarnih kredita" ukoliko regulatorno telo Velike Britanije ne promeni svoj pristup.

"Ovo su stravični podaci i znamo da će postati mnogo gore", dodao je stručnjak, napomenuvši da oko 1,6 miliona kredita sa hipotekom treba da bude obnovljeno u narednih godinu dana "po znatno višim stopama" nego u bilo kom trenutku u protekloj deceniji.

Podaci su pokazali da je broj izdatih hipotekarnih kredita smanjen u drugom kvartalu tekuće godine, pri čemu su avansi pali za 7,8 milijardi dolara na 65,3 milijarde dolara. Zaduživanje je smanjeno za skoro trećinu na godišnjem nivou, na najniži nivo od najgoreg kolapsa kreditiranja u drugom kvartalu 2020. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR