Glas Javnosti

Britanci ogorčeni zbog nestašice povrća u marketima na Ostrvu

Svet
Autor: Glas javnosti

Prazni rafovi u delovima supermarketa u Velikoj Britaniji gde se prodaje svežeg povrća zvrje prazni nedeljama. Kupci na Ostrvu su ogorčeni jer se situacija ne popravlja iako od zvaničnika stižu obećanja da će se stanje popraviti za koju sedmicu. No, na stolovima je, ipak, manje salate. Mnoge prodavnice zbog ove situacije ograničile su prodaju povrća na dva ili tri komada po kupcu, a trenutno u radnjama nedostaje najviše paradajza, krastavca, paprike, zelene salate, praziluka.

A dok Britanci nastavljaju da se hvataju za glavu zbog visoke inflacije koja im mesecima sve više olakšava novčanike, ova kriza je nedavno dobila i šaljivu notu. Naime, izjava britanske državne sekretarke za životnu sredinu Tereze Kofi da bi građani kao alternativu povrću za koje vlada nestašica trebalo da jedu repu i tako neguju domaće proizvode postala je viralna na društvenim mrežama. Pojedini su britansku političarku zbog ove izjave uporedili sa Marijom Antonetom i njenom čuvenom, navodnom, rečenicom: "Ako nema hleba, dajte im kolače".


Za nedostatak svežih namirnica u marketima zvaničnici su okrivili loše vremenske prilike u Evropi i Severnoj Africi, preciznije, u Španiji i Maroku odakle Britanija nabavlja ove namirnice tokom zime. Drugi razlog je visoka cena energenata koji su ekspersno skočili zbog rata u Ukrajini.

Međutim, ne misle svi tako. Konsultant britanske vlade za strategiju hrane u Engleskoj Henri Dimblbi za nestašicu povrća okrivio je "čudnu kulturu supermarketa" nazivajući je neuspehom tržišta. On je za "Gardijan" istakao da su u Britaniji cene salate u marketima stabilne bilo da postoji nestašica ili prezasićenost, što, kako objašnjava, znači da farmeri nisu mogli da prodaju svoje proizvode kada su ih imali znatno više ili da dobiju podsticaj da proizvode još tokom nestašice.


- Ako je loše vreme širom Evrope zbog nestašice, marketi podižu cene, ali ne i u Britaniji. Zato će dobavljači snabdevati druge. Reč je o problemu tržišnog neuspeha u britanskom prehrambenom sistemu. Biće još gore. Sistem ishrane u Ujedinjenom kraljevstvu je jedinstven. Ne znam ni za jedan drugi sistem gde supermarketi imaju ugovore sa dobavljačima sa fiksnom cenom. Dakle, u suštini, nemate efikasno tržište. To je veliki problem za vladu, ali mora da se reši - zaključio je on.

Glas javnosti/ Novosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR