Glas Javnosti

Britanac koji je osudio Radovana Karadžića obučava ukrajinske sudije

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski sudija Haurad Morison, poznat i po tome što je Radovana Karadžića osudio na doživotnu kaznu zatvora, vodiće obuku 90 ukrajinskih sudija za buduće procese za ratne zločine protiv ruskih vojnika, a sve sponzorira Velika Britanija, objavio je Sky News.

Prva grupa ukrajinskih sudija već je prošla intenzivnu obuku na "tajnoj lokaciji" prošle sedmice, a u nadolazećim mjesecima to će napraviti i preostale sudije. Ukupno su, prema Sky Newsu, britanske vlasti izdvojile 2,5 miliona funti sterlinga za obuku ukrajinskih sudija.


Morison je deset godina bio sudija na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) i predsedavao je u sudskom procesu protiv Radovana Karadžića, koji kaznu služi u britanskom zatvoru, a u martu je imenovan savetnikom bivše glavne tužiteljike Ukrajine Irine Venediktove.

U Moskvi ne mogu ignorisati ovakve vesti jer je krajem novembra predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen izjavila da Evropska unija planira stvoriti poseban sud, uz podršku UN-a, koji će istraživati ​​takve slučajeve.

Nakon samita 12. decembra, lideri zemalja G7 obećali su privesti ruskog predsednika Vladimira Putina i druge počinitelje pravdi u skladu s međunarodnim pravom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR