Glas Javnosti

BRISEL UZEO STVAR U SVOJE RUKE: EU ulaže 43 milijarde evra u proizvodnju mikročipova

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska unija objavila je danas plan vredan oko 43 milijarde evra da postane veliki proizvođač mikročipova u pokušaju da ublaži svoju zavisnost od azijskog tržišta za komponentu koja danas pokreće gotovo sve, od automobila, preko bolničkih respiratora do konzola za igrice.

U vreme kada nestašica prirodnog gasa i oslanjanje na Rusiju u energetici pokazuju političke rizike ekonomske zavisnosti, EU svojim Zakonom o čipovima počinje da jača ekonomsku nezavisnost u važnom sektoru proizvodnje poluprovodnika.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su čipovi u centru globalne tehnološke trke i osnova modernih ekonomija.
Tim potezom EU sledi primer nastojanja predsednika SAD Džozefa Bajdena da investira 52 milijarde dolata (oko 45 milijardi evra) u domaću proizvodnju čipa.


Kako se privreda od prošlogodišnje pandemije korona virusa došlo je do zastoja u lancu snabdevanja poluprovodnicima. Neki potrošači u Evropi su morali da čekaju i do godinu dana da dobiju automobil zbog nedostatka rezervnih delova.


Poluprovodnici su sićušni mikročipovi koji funkcionišu kao mozak za sve uredjaje, od pametnih telefona do automobila. Produženi nedostatak te komponente naglasio je koliko su proizvodjači čipova, koji su većinom smešteni u Aziji, važni za globalne lance snabdevanja.

BONUS VIDEO Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile, i to je toSKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR