Glas Javnosti

BRIKS SPREMA SVOJU VALUTU? Evo šta je u planu

Svet
Autor: Glas javnosti

Na samitu BRIKS-a koji će biti održan krajem avgusta razgovaraće se o stvaranju sopstvene valute u okviru organizacije, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Šojgu.

– U tom pravcu idu inicijative koje su izrečene tek nedavno, bukvalno pre neki dan, o potrebi da se razmisli o stvaranju sopstvenih valuta unutar BRIKS-a, u okviru zajednice latinoameričkih i karipskih država, rekao je on novinarima posle razgovora sa predsednikom Angole, prenosi Sputnjik.

Ministar je dodao da će „o tome, posebno biti reči na samitu BRIKS-a, koji će biti održan u Južnoafričkoj Republici krajem avgusta”. Na samit će biti pozvana i grupa afričkih zemalja.

Ranije je predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva predložio je da se razgovara o mogućnosti stvaranja zajedničkih valuta za transakcije između zemalja južnoameričke trgovinske organizacije Merkosur i organizacije BRIKS. On je potvrdio da zajedno sa Argentinom analizira mogućnost stvaranja zajedničke valute. Pretpostavlja se da bi se zajednička valuta mogla koristiti u transakcijama između te dve zemlje u cilju smanjenja zavisnosti od dolara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR