Glas Javnosti

Bregzit: Laburisti će tražiti ponovno ispisivanje sporazuma

Svet
Autor: Glas javnosti

Keir Starmer rekao je da će tražiti "mnogo bolji" sporazum o Bregzitu sa EU ako laburisti pobede na sledećim opštim izborima.

Opozicioni lider je za Fajnenšel tajms rekao da je trenutni dogovor, koji treba da bude revidiran 2025. godine, "pretanak".


Ali je isključio ponovno pridruživanje carinskoj uniji, jedinstvenom tržištu ili EU.

Ostaje nejasno, međutim, da li bi Brisel bio otvoren za velike promene u sporazumu, koji je 2021. dogovorio bivši konzervativni premijer Boris Džonson.


foto:tviter

Portparol konzervativaca rekao je da će lider laburista "vratiti Britaniju na početak o Bregzitu, ponovo otvarajući argumente iz prošlosti". Sir Keir je više puta rekao da neće nastojati da se ponovo pridruži EU ako njegova stranka dođe na vlast, obećavajući da će „učiniti da Bregzit funkcioniše”.

Njegova stranka konstantno drži dvocifrenu prednost u istraživanjima političkog mnjenja, a opšti izbori se očekuju negde na polovini 2024. godine.



„Skoro svi priznaju da dogovor koji je Džonson sklopio nije dobar posao.rekao je on.
„Dok budemo ulazili u 2025. pokušaćemo da postignemo mnogo bolji dogovor za Veliku Britaniju“, rekao je on, iako nije precizirao koje delove sporazuma želi da poboljša.


On je dodao da je uveren da se sa Briselom može pregovarati o boljem dogovoru, kao i o „bližim trgovinskim odnosima“.

"Moramo da nateramo da to funkcioniše. To nije pitanje vraćanja, ali odbijam da prihvatim da ne možemo da to uspemo", rekao je on i dodao da razmišlja o "budućim generacijama".



„Kažem to kao roditelj. Imam dečaka od 15 godina i devojčicu od 12 godina. Neću im dozvoliti da odrastaju u svetu gde sve što imam da kažem što se tiče njihove budućnosti, biće gora nego što bi inače bila.


Portparol konzervativaca optužio je lidera laburista da je promenio svoju poziciju, rekavši: „Pre tri godine je obećao da neće tražiti velike promene u novim odnosima Velike Britanije sa EU, ali sada je njegov najnoviji kratkoročni stav govori da hoće.

Koju cenu bi Kir Starmer bio spreman da plati ukoliko bi se  EU odlučila za ponovne pregovore o našim odnosima?"


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR