Glas Javnosti

Brat tvrdi: Flojd se nije opirao hapšenju, čudio se zbog upotrebe sile

Svet
Autor: Glas javnosti

Džordž Flojd nije se opirao hapšenju i sledio je uputstva policijskih službenika pre svoje smrti, otkriva njegov prijatelj Moris Lester Hol.

 

Hol (42) je bio s Flojdom u automobilu za vreme hapšenja koje je naposletku odvelo do Flojdove smrti, otkrio je Hol za CNN, prenosi "24sata.hr".

Kobni susret počeo je tako što je policija prišla dvojcu dok su sedeli u vozilu. Flojd je bio na vozačkom sedištu. Jedan službenik došao je do strane automobila gde je bio Hol i pitao ga za ličnu kartu, a onda je Hol čuo buku sa suprotne strane gde je drugi službenik pokušavao da razbije prozor na Flojdovoj strani.

- Pristup policajaca je otpočetka bio pogrešan, došli su na način koji je uplašio Flojda, a on je pokušavao da smiri situaciju na što jednostavniji način - priča Hol i otkriva kako je Flojd upitao službenike šta oni žele, a jedan mu je poručio da stavi ruke na volan nakon čega su ga izveli.

- Džordž je stao na kolena i čudio se zašto upotrebljavaju takvu silu i zašto ga privode. Pa bio je tu, nije bežao, nije mu bilo jasno - rekao je Hol.

Potom su Flojda odveli na drugu stranu ulice, a iako nije čuo većinu toga što su policajci govorili, video je Flojda s lisicama na podu kako pokušava da dođe do vazduha. Potom su Holu rekli da može da ide, a on je mislio da je njegov prijatelj odveden u medicinsku ambulantu.

- Tek je sledeći dan Hol otkrio kako je njegov prijatelj umro. I to na društvenim mrežama - priča Ešli Mekfarlen, Holova advokatica.

- Videti onaj video sledeći dan iz onog ugla... Užasno je. - rekao je Hol.

Flojdova smrt 25. maja podstakla je stotine hiljada Amerikanaca na proteste širom Sjedinjenih Država kako bi zatražili pravdu za Flojda i kaznu za četvoricu policajaca uključenih u incident.

To je naposletku uspelo pa su svi policajci optuženi. Najteže optužbe su za Dereka Šovina, sad već bivšeg policajca koji je Flojdu kolenom pritiskao vrat.

Ipak, protesti su u brojnim gradovima izmakli van kontrole pa su tako brojne zgrade i poslovni prostori širom Amerike oštećeni, zapaljeni i opustošeni.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR