Glas Javnosti

BRANILAC BAHMUTA OPISAO BRUTALNU TAKTIKU VAGNEROVACA: Bacaju ih u borbu kao topovsko meso, idu u sigurnu SMRT!

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinskim vojnicima je potrebno malo više od jednog pogleda da bi utvrdili jesu li ruski borci koji napreduju prema njihovim položajima u blizini grada Bahmuta iskusni vojnici ili tek novi regruti.

Muškarci koji su angažovani u Vagnerovim plaćeničkim jedinicama - mnogi od njih osuđeni kriminalci regrutovani u zatvorima i poslani da se bore u Ukrajini u zamenu za slobodu - "prljaviji su i nemaju iste vojne uniforme ili pancirne prsluke kao obični ruski vojnici", rekao je 48-godišnji Dmitro Vatagin, ukrajinski vojnik stacioniran u susednom selu Ivanivske i pripadnik dobrovoljačke 24. bojne.


Plaćenici obično kreću na ukrajinske položaje rano ujutro, rekao je Vatagin, pokušavajući da napadaju u nepravilnim i nepredvidivim obrascima, naizgled bez ikakve jasne strategije, zbog čega se čine nespremnima za bitku. Tek kasnije tokom dana, bolje obučene ruske snage ulaze u bitku, pokušavajući da ostvare pravi napredak.

"Vagnerovce i mobilizovane regrute jednostavno bacaju u borbu kao meso", rekao je Vatagin. Ipak, njihov način borbe predstavlja izazov za ukrajinske trupe. Njihovi talasi pokazali su se iscrpljujućim, što je rezultiralo neverovatnim gubicima na obe strane.



"Lakše se boriti protiv ruske vojske jer možete shvatiti šta će učiniti i kako će se boriti protiv njih", objasnio je Vatagin.

Dok Rusi i dalje snažno pritišću sa severa, istoka i juga kako bi opkolili Bahmut u Donjeckoj regiji na istoku, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se u ponedeljak sa svojim najvišim zvaničnicima za odbranu i sigurnost i objavio da Kijev nema nameru da preda grad koji je gotovo potpuno uništen.


Uprkos pritužbama ukrajinskih vojnika da se bore u očajničkim i neodrživim uslovima te vojnim stručnjacima koji insistiraju na tome da Bahmut nema dugoročnu stratešku vrednost za Rusiju, kancelarija ukrajinskog predsednika izdala je saopštenje u kojem se navodi da su Valerij Zalužni, vrhovni ukrajinski vojni zapovednik i Oleksandr Sirskij, zapovednik kopnenih snaga, koji upravlja operacijama na istoku, podržali jačanje i nastavak odbrane grada.

"Ocenjujući tok odbrambene operacije, predsednik je pitao vrhovnog zapovednika Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i zapovednika istočne grupe Oleksandra Sirskog o daljim akcijama u smeru Bahmuta. Izjasnili su se za nastavak odbrambene operacije i jačanja naših pozicija u Bahmutu", navodi se u saopštenju.



To što se kancelarija Zelenskog osećala obaveznom da izda izjavu podstaklo je nagađanja u Ukrajini i inostranstvu. Zapadni vojni analitičari upozorili su kako bi pokušaji da se Rusiji uskrati uglavnom simbolična pobeda možda previše koštali Ukrajinu.

"Nastavljamo da branimo svoju zemlju"

Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, kaže da je na sastanku izražena podrška nastavku odbrane grada, ne isključujući mogućnost povlačenja, nakon što je Rusija u nedelju tvrdila da su Vagnerovi plaćenici zauzeli područja u istočnim i severnim delovima grada.

Ali, odgovarajući na naknadni upit o sastanku Zelenskog s njegovim najvišim generalima i savetnicima, zvanim Štab vrhovnog komandanta, Danilov je rekao: "Kako bismo izbegli razne insinuacije koje utiču na raspoloženje javnosti, mišljenje članova štaba u vezi s odbrambenom operacijom javno je objavljeno. Nastavljamo da branimo svoju zemlju, bez obzira na sve strane ocene situacije".



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR