Glas Javnosti

BRAK, PORODICA ALI I LGBT: Evo šta sve sadrže AMANDMANI na ruski ustav koje je podržao PUTIN

Svet
Autor: Glas javnosti

Nova verzija Ustava obavezuje državu ne samo da štiti porodicu, materinstvo, očinstvo prava deteta (to je bio deo regulative i prethodnog Ustava) , nego da štiti „instituciju braka kao zajednice muža i žene“ ( član 72.). Jedna od novih regulativa obavezuje Rusku Federaciju da primeni politiku na polju „podrške, osnaživanja i čuvanja porodičnih vrednosti

Po rečima Vladimira Putina, ova pitanja su u žiži interesovanja građana ,a to se ogleda u njihovom postavljanju najvećeg broja pitanja i najveće diskusije iz ove oblasti.

 Prema rečima predsednika komisije Ele Pamfilove, rezultati pokazuju da je glasačko pravo ostvarilo 67.97% glasača. Od toga je njih 77.92 % podržalo amandmane na Ustav dok 21.27% nije. Nakon konačne obrade podataka, amandmani će stupiti na snagu.

 Deo ustavnih amandmana bavi se političkim pitanjima – strukturom vladinih tela i prirodom uticaja Predsednika Rusije na njih. Bilo je mnogo reči o tzv. „nulifikaciji“  broja predsedničkih mandata: prema amandmanima, raniji predsednici, uključujući Vladimira Putina, će biti u prilici da budu reizabrani ali ne više od dva puta.

 Osim ovih bitno je istaći i druge izmene – naročito one koje se tiču sistema vrednosti a odnose se na porodicu, brak i suverenitet države. 

Nova verzija Ustava obavezuje državu ne samo da štiti porodicu,materinstvo, očinstvo prava deteta (to je bio deo regulative i prethodnog Ustava) , nego da štiti „instituciju braka kao zajednice muža i žene“ ( član 72.). U prilog tome, jedna od novih regulativa, obavezuje Rusku Federaciju da primeni objedinjenu politiku na polju „podrške, osnaživanja zaštite i čuvanja tradicionalnih porodičnih vrednosti“( čl.114.).

Kao što se moglo očekivati, međunarodni i LGBT lobiji Rusije su ovakve rezultate  videli kao „homofobiju“ i izazvali (verovatno sa razlogom) kod njih bojazan da će ih u mnogome sprečiti da traže legalizaciju istopolnoh „brakova“ u Rusiji. Uzgred, neposredno pre početka glasanja, YouTube,pokazujući uobičajeno nepoštovanje prema slobodi govora i uverenja, zabranio je emitovanje spota koji je pozivao na podršku predloga amandmana i podsećao na pravo svakog deteta da ima prirodnu porodicu- majku i oca. Ovaj digitalni propovednik nove normalnosti je neizbežno navedenu objavu klasifikovao kao „homofobičnu „. (Više o tome u posebnom tekstu na srpskom jeziku.Prim.ur.srb)

Pored ovog treba reći da još jedna nova uredba koja stupa na snagu ima za cilj da zaštiti suverenitet Rusije. Ona glasi „Odluke međuvladinih tela donesene na osnovu odredaba Međunarodnih ugovora Ruske Federacije u tumačenju, suprotno Ustavu Ruske Federacije, neće se sprovoditi u Ruskoj Federaciji “(član 79.).

Ova odredba može biti ozbiljno oruđe za zaštitu prirodne porodice i roditeljskih prava. Zahvaljujući njoj Rusija će biti u prilici da, ukoliko bude dovoljno političke volje za to, sa više sigurnosti odbije pokušaje nametanja legalizacije istopolnih brakova i  anti-porodične ideologije od strane međunarodnih tela.

 Treba napomenuti da ova uredba, sama po sebi nije novina za pravni sistem Rusije. Ustavom je ranije nedvosmisleno naznačeno da „će imati vrhovnu pravosnažnost“ ( član 15.). A 2015. Ustavni sud Ruske Federacije doneo je odluku da  se izvršenje odluka  Evropskog Suda za ljudska prava  mogu odbiti ukoliko se kose sa Ustavom Rusije. 

 Svakako je zanimljiva i nova uredba koja navodo da je Rusija država „objedinjena hiljadugodišnjom istorijom, čuvar sećanja na pretke koji su preneli ideale i veru u Boga, kao i kontinuitet ruske državnosti.“  Posle mnogih decenija državnog ateizma i otvorene bezbožnosti, čak i ovako kratko i opšte spominjanje Boga u osnovnom zakonu zemlje izgleda simbolično kao vrsta „povratka korenima“.

 Iako su navedene promene proporodične organizacije civilnog društva ocenile kao pozitivne, mišljenja su da„porodična“ strana nove verzije Ustava nije u potpunosti ostvarila njihova očekivanja. Oni imaju stav da je neophodna ozbiljnija zaštita porodice i prava roditelja  kao i ljudskih prava uopšte.

 Pavel Parfentjev, predsednik ruske NVO Za porodična prava, kaže:

"Nažalost,sa pravne tačke gledišta, nove odredbe još uvek nisu dovoljne. Iz iskustva drugih zemalja znamo da pominjanje braka između muškarca i žene u Ustavu, nažalost, ne isključuje pravno priznavanje drugih oblika istopolnih zajednica, poput civilnog partnerstva. Temeljna prava roditelja, koja se, nažalost, često krše danas, nisu dobila odgovarajuću ustavnu zaštitu. Neophodnost zaštite ljudskog života od trenutka začeća do prirodne smrti još uvek se ne odražava u Ustavu. Sve ovo ukazuje da je naš rad u ovom pravcu daleko od završetka. Ne bismo se ovde zaustavljali.“

Pro-porodični advokati ukazuju na pokušaj uovđenja opasne uredbe u Ustav kojom bi se deca proglasila „imovinom“Ruske Federacije,tj.vlasništvom države. Zahvaljujući ozbiljnom trudu javnosti,kao i NVO Za porodična prava, ovaj tekst nije ušao u finalnu verziju predloženih amandmana nego je zamenjen novim koji glasi „deca su najvažniji prioritet državne politike Rusije „( čl.67.1).

Iako je zamenik Predsedika Dume, Petar Tolstoj predložio njegovu verziju ove fraze po kojoj bi trebalo da „porodica i deca budu proglašeni za prioritet države, zbog tehničkih razloga, na zaprepašđenje mnogih, ova verzija se  čak nije ni našla na predlogu glasanja u Dumi.

Pro-porodični zastupnici su skeptični u vezi sa uredbama koje se tiču „jedinstvenih zakonskih temelja, sistema vaspitanja“(član 71.) kao i „stvaranja potrebnih  uslova za dostojanstveno podizanje dece u porodici“(član 72). Prema njima, lobisti protiv porodice mogu pokušati da ih iskoriste. Takođe kritikuju uredbu po kojoj  „Država, osiguravajući prioritet porodičnog vaspitanja, preuzima odgovornosti roditelja u odnosu na decu koja su ostala bez brige“ (član 67.1).

U svakom slučaju ovi amandmanu ulivaju ozbiljnu nadu. Pavel Parfentjev, NVO Za porodična prava, navodi: „Već dugi niz godina nastojimo da u zakonodavstvo uključimo jezik o zaštiti tradicionalnih porodičnih vrednosti. Sada je to navedeno u Ustavu Rusije.“

Priručnik o ustavnim amandmanima koji je publikovan i plasiran od strane Ruske centralne izborne kiomisije, daje prioritet amandmanima vezanim za porodične vrednosti.

Ovo nije slučajnost. Predsednik Rusije Vladimir Putin,u svom obraćanju višedetnim porodicama, 1.juna, neposredno pred glasanje navodi:„Pregalaštvo  majčinstva i očinstva, jedno je od najplemenitijih. To je izvor istinske sreće. Roditeljstvo je neprocenjiv doprinos očuvanju ruskih tradicionalnih temelja i moralnih principa, a to su ljubav, jake porodične veze i kontinuitet generacija. Baš kao što je istorija porodice deo istorije zemlje, osećaj ponosa za svoju porodicu generiše ponos za celu našu ogromnu domovinu.

 Vreme je pokazalo da velika i prijateljska porodica može pouzdano da podrži svaku osobu, društvo i državu u celini. To nam pomaže da postignemo svoje ciljeve i prevaziđemo bilo kakva iskušenja i nevolje. „

Zatim je dodao: „Nije slučajno da su tokom rasprave o amandmanima ruskog Ustava zaštita i podrška porodice bili najčešći predlozi naših građana.“

 U skladu sa važećim Ustavom, bilo je moguće izvršiti izmene i dopune bez nacionalnog glasanja. Nominovanavećina u Dumi(glasovi najmanje tri četvrtine članova Saveta Federacije i najmanje dve trećine poslanika Državne dume), kao i odobrenje najmanje dve trećine regionalnih parlamenata, bili su dovoljni za to. Stoga je izmenjeni Ustav mogao stupiti na snagu u martu.

Ipak, ruske vlasti su odlučile da organizuju sve-rusko glasanje. Izražena su različita mišljenja zbog čega je takva odluka doneta. Neki smatraju da je to jednostavno želja da se sledi demokratskija procedura; drugi su uvereni da je moralna težina ruskih zakonodavaca danas nedovoljna da bi samoodobrene promene u strukturi javne vlasti izgledale sasvim legitimno.

 Nema nikakve sumnje u jednu stvar: apelujući na građane da glasaju za predložene izmene Ustava, ruske vlasti su se fokusirale na zaštitu porodice i porodičnih vrednosti.

I to nas dovodi do očiglednog zaključka: moguće je da ruske vlasti sumnjaju da njihov narod tako bezuslovno podržava Vladimira Putina i vladajuću elitu. Ali o činjenici da većina Rusa bezuslovno podržava prirodnu porodicu, brak između muškarca i žene i tradicionalne porodične vrednosti, nemaju nikakve sumnje.

(Izvor: ifamnews.com)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR