Glas Javnosti

BORIS DŽONSON POZVAN DA SE IZVINI ZA KOMENTARE O SREBRENICI: 'Sporni citat izveden iz konteksta'

Svet
Autor: Glas Javnosti

Britanski premijer Boris Džonson pozvan je da se izvini za članak koji je napisao 1997. godine o masakru u Srebrenici, u kojem je "ove muslimane" opisao kao "ne baš anđele".

U pismu, upućenom zajedno sa 30 poslanika, poslanik laburista Toni Lojd tvrdi da "ne postoji izgovor za bilo kakav način okrivljavanja žrtava genocida za njegovo počinjenje", prenosi BBC.

U Dauning stritu, međutim, poručuju da su Džonsonovi komentari izvučeni iz konteksta.

BBC navodi da je pre 25 godina 8.000 muslimana ubijeno u Srebrenici, a da je dve godine kasnije Džonson, pišući za list "Ottawa Citizen", osudio ono što se dogodilo, opisavši to kao "najgori masakr na evropskom tlu od Trećeg Rajha".

Džonson je tada rekao da bi bilo teško Zapadu da interveniše u sukobu.

-U redu, kažem, sudbina Srebrenice bila je strašna. Ali oni nisu bili baš anđeli, ovi muslimani- naveo je Džonson.

U pismu, više od 100 muslimanskih organizacija i predstavnika zajednica pozvalo je Džonsona da se izvini, tvrdeći da je prisustvovanje događajima u znak sećanja na Srebrenicu "bez razmišljanja o vašim prethodnim komentarima, uvreda za žrtve i njihove porodice".

U odgovoru na pismo, Dauning strit poručuje:

-Ovaj citat je jasno izvaden iz konteksta. Premijer je, tokom proteklih 25 godina, dosledno osudio genocid u Srebrenici kao jedan od najgorih zločina u istoriji- naveo je Dauning strit.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR