Glas Javnosti
posta

BORIS DŽONSON NA UDARU MEDIJA: Za vreme rasnih nemira u Londonu isplivao članak britanskog premijera o kolonijama u Africi!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Rasni nemiri počeli su da "drmaju" i Veliku Britaniju, a baš u tim trenutcima isplivao je članak Borisa Džosona iz 2002. godine, dok je bio poslanik Konzervativne stranke, u kom je izjavio da "kolonijalizam u Africi nikada nije trebao da bude okončan".

Naime, Džonson je rekao da kolonijalizam u Africi nikada nije trebalo da se okonča i umanjio je ulogu Velike Britanije u trgovini robljem.

Kritičari traže od Džonsona da objasni da li i dalje ima stavove iznete u tom članku, gde je tvrdio da Afrikanci ne bi uzgajali prave useve za izvoz bez britanskog usmeravanja.

-Kontinent (Afrika) je možda mrlja, ali ta mrlja nije na našoj savesti. Problem nije u tome što smo nekad bili glavni, već u tome što više nismo- naveo je on.

Foto: Tanjug/AP

Premijer se ove nedelje založio za zadržavanje kontroverznih statua robovlasnika i britanskih kolonijalista u gradovima Velike Britanije, za koje je rekao da treba da ostanu na da stoje, jer „nas podučavaju o našoj prošlosti sa svim njenim manama“.

Ali članak, napisan dok je Džonson bio urednik časopisa "The Spectator", otkriva da se premijer u stvari aktivno divio kolonijalnim aktivnostima Britanije na kontinentu.

-Uzmimo u obzir Ugandu, biser Afrike, kao primer britanske istorije. Da li smo mi krivi za porobljavanje? Koješta. Jedna od prvih dužnosti Frederika Ligarda, koji je kolonizovao Ugandu 1890-ih je bila da se suprotstavi i pobedi arapske porobljivače- naveo je Džonson.

On je rekao i da nije istina da su Britanci sadili "pogrešne useve".

-Da smo ih ostavili da se sami snalaze, starosedeoci bi mogli da se pouzdaju samo u instant ugljene hidrate dobijene iz plantana (vrsta banane, prim.prev) ... kolonisti su ispravno utvrdili da je izvozno tržište ograbičeno- naveo je on.

Predlažući da bi jedan od načina da se poveća ekonomija afričkih zemalja bio da britanski turisti odmaraju u njima, Džonson je napisao: „Najbolja sudbina Afrike bila bi kad bi se stare kolonijalne sile ili njihovi građani ponovo uputili u njenom pravcu; pod razumevanjem da se ovaj put od njih neće tražiti da osećaju krivicu".

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR