Glas Javnosti

BORELJ TRAŽI OD EU DA NAPRAVI SOPSTVENU VOJSKU: "Ukrajina je Evropi ISTROŠILA sve vojne REZERVE!"

Svet
Autor: Glas javnosti

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je kako je rat u Ukrajini tektonski pomerio evropski bezbednosni pejzaž te je naglasio kako bi EU trebala preuzeti više odgovornosti za svoju bezbednost.

Iako je Evropska unija prema rečima Borelja delovala brzo i snažno te je pružila podršku Ukrajini, Borelj naglašava kako su Evropi i dalje potrebne evropske oružane snage.

- Novo bezbednosno okruženje pokazuje da EU treba da preuzme više odgovornosti za svoju bezbednost. Za to su nam potrebne interoperativne evropske oružane snage. Istrošene zalihe koje su rezultat vojne podrške koju smo pružili Ukrajini su najočitiji primer naših nedostataka - rekao je Borelj.

Takođe, naglasio je kako države nisu ulagale veća sredstva u vojni razvoj pre svega zbog budžetskih rezova i nametnutih politika štednje.

- Od 1999. do 2021. godine, kombinovana potrošnja EU za odbranu porasla je samo za 20 posto. U SAD-u je to iznosilo 66 posto, u Rusiji 292 posto, a u Kini 592 posto. Naravno, treba uzeti u obzir početni nivo vojnih kapaciteta, ali brojke pokazuju veoma različite trendove - mišljenja je Borelj.

Uprkos činjenici da su brojne evropske države najavile veća izdvajanja za odbranu, Borelj ističe kako se taj novac mora pametno rasporediti.
- Mnoge zemlje članice EU najavile su povećanje svojih izdataka za odbranu. Ovo je veoma pozitivno. Međutim, kao što sam već i rekao, ključno je da ne troše samo više, već i zajedno kako bismo sprečili dalju fragmentaciju - ističe diplomata.

Na kraju, on je naglasio kako se jačanjem evropskih odbrambenih mogućnosti jača i sam NATO.

- Vreme je da evropsku odbranu gurnemo napred. Moramo da ojačamo evropsku odbrambenu industrijsku bazu i da budemo operativni sa potrebnim vojnim kapacitetima. Sve to moramo raditi kako bismo povećali naše kapacitete za odbranu, ojačali NATO i podržali naše partnere kad god je to potrebno -  zaključio je Žozep Borelj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR