Glas Javnosti

BORBA ZA PLANETU ILI KEŠ? Svetski moćnici kupuju milione hektara zemljišta, EVO šta je pozadina svega

Svet
Autor: Glas javnosti

Klimatske promene predatavljaju veliki razlog za zabrinutost, a očuvanje zemljišta kao resursa neophodnog za preživljavanje i proizvodnju dovoljnih količina hrane predstavlja jedan od najvažnijih zadataka.

U borbi protiv klimatskih promena i očuvanja zemljišta, velike kompanije i ljudi koji poseduju značajan kapital navodno su se ponudili sa rešenjem. Prvi korak je: pronaći način da kupite, posedujete i unovčite zemljište koje treba da sačuvamo. Prvi korak je, kažu, pronaći način da kupite, posedujete i unovčite zemljište koje treba da sačuvamo.

Mediji su u oktobru pisli o planovima koje je pokrenula grupa pod nazivom „Intrinsic Exchange Group“ (IEG) prema kojoj će milijarderi i multinacionalne kompanije spasiti čovečanstvo od istrbljenja. U izveštaju se navodi: 

- U septembru je Njujorška berza (NISE) objavila da je razvila novu klasu imovine i listing vozila koja imaju za cilj "očuvanje i obnavljanje prirodnih dobara, a koja na kraju leže u osnovi mogućnosti postojanja života na Zemlji". Vozilo, poznato kao kompanija za prirodna dobra, ili NAC, omogućiće formiranje specijalizovanih firmi "koje poseduju prava na usluge ekosistema proizvedene na određenom delu zemlje, kao što je sekvestracija ugljenika, ili čista voda". Prirodna dobra koja ovi NAC-ovi pretvaraju u robu biće kasnije održavana, kontrolisana i uzgajana od strane njih, preneo je dnevnizurnal.rs.


Kompanija Summit Carbon Solutions, izdanak Summit Agriculture Group, stoji iza projekta Midwest Carbon Express vrednog 4,5 milijardi dolara. To bi bio najveći projekat ekstrakcije ugljenika na svetu sa ciljem slanja 12 miliona tona CO2 godišnje u zapadnu Severnu Dakotu, gde se može skladištiti pod zemljom. Tim povodom, vlanici zemljišta su izneli svoju zabrinutost, jer se na ovaj način kompaniji omogućava izgradnja cevovoda na zemljištu bez saglasnosti njegovog vlasištva.

Dok su se slični sumnjivi poslovi poput ovog dešavali decenijama unazad u SAD, dok će nove korporacije manje biti usmerene ovaj put na zemlju otetu u SAD, a više na inostranstvo. One navodno nude spas od klimatskih promena i obećavaju da će promeniti „konvencionalne poljoprivredne proizvodne prakse“ farmi kako bi ih učinili efikasnijim i održivijim.


Ipak, kreatori NAC-a priznaju da je krajnji cilj izvući trilione profita od prirodnih procesa kao što je fotosinteza, primeniti suštinske vrednosti na prirodne procese, a zatim ih unovčiti. Nakon ove vesti, Fortune Magazine je primetio da NAC omogućava „novi oblik održivog ulaganja“ koji je privikao pažnju generalnog direktora BlackRock-a Leri Finku, zajedno sa brojnim drugim zloglasnim investitorima, piše dnevnizurnal.rs.

BONUS VIDEO: POZNATI PROFESOR O BUDUĆNOSTI NOVAKA ĐOKOVIĆA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR