Glas Javnosti

BOMBARDERIMA PRETI VLADIMIRU PUTINU! Pogledajte šta je BAJDEN uradio u NORVEŠKOJ!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džo Bajden raspoređuje četiri bombardera vazduhoplovstva B-1 u Norvešku, čime želi da pošalje poruku ruskom presedniku Vladimiru Putinu da će SAD braniti svoje saveznike ako Rusija pokaže agresiju na Arktiku.

Visoki zvaničnici ministarstva odbrane SAD-a potvrdili su u ponedeljak da će četiri bombardera B-1 američkog ratnog vazduhoplovstva i približno 200 vojnika iz vazduhoplovne baze "Dajiz" u Teksasu biti raspoređeni u vazduhoplovnu bazu Orland u Norveškoj. Premeštanje snaga bliže Rusiji za cilj ima bržu reakciju ukoliko dođe do potencijalne ruske agresije.

U roku od tri nedelje, misija će početi na polarnom krugu i u međunarodnom vazdušnom prostoru kraj ruske severozapadne obale, saopštio je CNN.

"Operativna spremnost i naša sposobnost da pružimo podršku saveznicima i partnerima, i brzo odgovorimo, presudni su za zajednički uspeh", istakao je general Džef Haridžijan, komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi.

U nekoliko navrata, američki predsednik Džo Bajden je više puta naglasio da planira da zauzme mnogo tvrđi stav protiv Rusije od svog prethodnika, predsednika Donalda Trampa. Bajden je sa Putinom je razgovarao već šestog dana predsedavanja nakon čega su se usaglasili da treba produžiti ugovor START između SAD-a i Rusije na pet godina, međutim, u četvrtak u Stejt departmentu Bajden je istakao da se nije toliko slagao s Putinom u drugim oblastima.

"Istovremeno sam predsedniku Putinu, na način koji se veoma razlikuje od mog prethodnika, jasno stavio do znanja da su dani kada se SAD kotrlja pred ruskim agresivnim akcijama koje se mešaju u naše izbore, sajber napadi i trovanje svojih građana, završeni", rekao je Bajden.

Ministarstvo odbrane duboko je zabrinuto zbog poteza ruske vojske da zaustavi potencijalni pristup Arktiku za prirodne resurse i pomorski pristup, dok nastavlja da militarizira arktički region. SAD tvrdi da je ruski borbeni avion prošlog meseca leteo nisko u blizini USS Donald Cook-a, američke mornarice, u međunarodnim vodama Crnog mora. Tim povodom, američka mornarica rutinski plovi vodama Crnog mora jer želi da pošalje poruku da će zadržati pomorski pristup u regionu.

Susret je bio relativno kratak, ali mornarica je izdala saopštenje u kojem se navodi da "nepotrebna blizina delovanja ruskog Su-24 nije u skladu sa dobrim vazduhoplovstvom i međunarodnim normama i standardima. Šesta američka flota posvećena je održavanju slobode kretanja u međunarodnim vodama za sve nacije u Crnom moru".

Podsetimo, u poslednjih nekoliko meseci, Pentagon je upravljao sličnim grupama bombardera B-52 na Bliskom istoku kao sredstvo da demonstrira sposobnost SAD-a da brzo premešta vojna sredstva u potencijalno napete regione. Planiranje ovih bombarderskih misija traje nedeljama, tako da je razmeštanje u Norvešku već neko vreme u toku, kažu američki zvaničnici.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR