Glas Javnosti

Bogati Rusi se vraćaju matici

Svet
Autor: Glas javnosti

Bogati Rusi izgubili su interesovanje za čuvanje ušteđevine u evropskim zemljama i vratili su bilione rubalja u svoju domovinu, pokazuje istraživanje analitičke kompanije „Frank RG“.

Prema dobijenim podacima, u Rusiji se broj klijenata sa finansijskim kapitalom od 100 miliona rubalja povećao za 50 odsto u protekloj godini. Obim njihovih sredstava unutar zemlje povećao se za 62 odsto — na 13,1 bilion rubalja u poređenju sa 8,1 bilion godinu dana ranije.

Napominje se da je do takvog rasta došlo zbog priliva novog kapitala (35,4 odsto povećanja, ili nešto manje od tri biliona rubalja), promena na berzi (13,2 odsto), revalorizacije valute (8,9 odsto) i zbog depozita. (4,2 osto).


Prema istraživanju, većina ranije popularnih jurisdikcija gube bogate klijente iz Rusije, a najveći odliv se primećuje među evropskim zemljama. Udeo bogatih ruskih državljana koji čuvaju ušteđevinu u EU i Velikoj Britaniji smanjen sa 20 na 11 odsto, u Švajcarskoj — sa 20 na šest odsto, a u SAD sa pet na tri odsto.

Samo pet odsto dobrostojećih Rusa izabralo je Tursku za finansijske usluge prošle godine, u poređenju sa osam odsto prethodne godine, Ujedinjeni Arapski Emirati – 16 odsto, u poređenju sa 17 odsto 2022. godine.

Samo je Hong Kong uspeo da privuče nove bogate klijente iz Rusije, gde je njihov udeo porastao sa dva na tri odsto, proizilazi iz rezultata istraživanja.


Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR