Glas Javnosti

Blinken smatra da sporazum otvara put da pet zemalja EU prizna Kosovo

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da bi, ako se primeni dogovor Beograda i Prištine postignut u Ohridu, to otvorilo put da pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, to učine, preneo je Glas Amerike.

Blinken je tako odgovorio na pitanje demokratske senatorke Džin Šahin o njegovim naporima da ubedi pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

– To je svakako pitanje koje nastavljamo da pokrećemo, ali takođe mislim da nas ovaj sporazum, ako se nastavi dalje, zapravo stavlja na put ka priznanju od strane ovih zemalja – rekao je šef američke diplomatije.

Blinken je kazao da je priznanje Srbije druga stvar i da će, kako navodi, to potrajati prenose Vesti online.

– Ali ako dođe do normalizovanih odnosa (Beograda i Prištine), to bi imalo pozitivan efekat i verujem da ćemo vremenom doći do te tačke, ali mislim da je za pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, činjenica da su ove zemlje (Kosovo i Srbija) postigle dogovor i pod pretpostavkom da će ga sprovesti, to će ih gurnuti ka priznanju – ocenio je Blinken.

Prema njegovim rečima, osim što su se Beograd i Priština načelno dogovorili, važno je da su “obaveze deo planova obe zemlje za članstvo u Evropskoj uniji”.

On je izrazio nadu da će to podstići obe strane da sprovedu obaveze.

Blinken je rekao da su SAD „veoma uključene u ovaj proces“.

– Razgovarao sam o tome i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem, tako da mislim da je ovo pozitivan trenutak – rekao je on.

Senatorka Šahin je rekla da je senatski komitet za spoljne poslove veoma zainteresovan za ovo pitanje i upitala kako Kongres može da pomogne u tom pogledu.

– Verujem da bi bila ogromna pomoć ako bi, na primer, u vašim angažmanima sa zakonodavcima obe zemlje, jasna podrška Kongresa Sjedinjenih Država da se krene napred i sprovedu ovi sporazumi, mislim da bi bila kritična – rekao je Blinken.

On je kazao da snažno ohrabruje angažovanje članova Kongresa sa parlamentima u Beogradu i Prištini, kao i sa samim liderima obe strane u dijalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR