Glas Javnosti

BIZARNO: Tri žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkih tretmana u Novom Meksiku

Svet
Autor: Glas javnosti

Tri žene kojima je dijagnostikovan HIV virus nakon tretmana u nelicenciranom spa centru u Novom Meksiku smatraju se prvim zabeleženim slučajevima osoba koje su virus dobile putem kozmetičke procedure, rekli su danas američki zdravstveni zvaničnici.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su u svom izveštaju o morbiditetu i mortalitetu prošle nedelje rekli da je istraga o klinici od 2018. do 2023. godine pokazala da se tamo „očigledno više puta koristila oprema za jednokratnu upotrebu“.

Iako je poznato da se HIV može preneti zaraženom krvlju putem nesterilnih injekcija, izveštaj kaže da je ovo prva slučajevi verovatnih infekcija tokom kozmetičkih usluga.


Mnogi popularni kozmetički tretmani se obavljaju iglama, kao što su botoks za izravnavanje bora i fileri za punjenje usana.

„Vampirski tretman“ ili postupak upotrebe mikroiglica bogatih trombocitima uključuje vađenje krvi klijenta, separaciju njenih komponenata, a zatim korišćenje malih igala za ubrizgavanje plazme u lice kako bi se osvežila koža.

Ministarstvo zdravlja Novog Meksika je počelo da istražuje spa centar leta 2018. nakon saznanja da je žena stara 40-ak godina testirana pozitivno na HIV, iako nije imala poznate faktore rizika.

Ona je prijavila da je koristila kozmetnički tretman u klinici tog proleća.

Spa centar je zatvoren jeseni 2018. nakon pokretanja istrage, a vlasnik je procesuiran zbog obavljanja medicine bez dozvole.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR