Glas Javnosti

BIVŠI REŽIM AVGANISTANA OSTAVIO BOGATSTVO IZA SEBE! Talibani tvrde da su pronašli HRPE DOLARA i ZLATNE POLUGE

Svet
Autor: Glas javnosti

U kućama i kancelarijama bivših visokopozicioniranih činovnika koji su pripadali prethodnom režimu u Avganistanu, pronađeno je oko 12,3 miliona dolara u gotovini i zlatnih poluga, prema avganistanskoj Središnjoj banci, koja je sada pod vlašću talibana, prenosi Euronews.

"Pronađeni novac bio je u posedu čelnika prethodne vlade, poput Amrulaha Saleha, i nekih sigurnosnih agencija koje su držale gotovinu i zlato u svojim kancelarijama", navodi se u saopštenju Središnje banke.

Ako je ova informacija tačna, zasigurno je reč o novcu iz Washingtona, Berlina i od ostalih zapadnih saveznika koji su pokušavali da uvedu demokratiju u Avganistan mecima, a čini se i novcem.

 

Saleh je bio bivši potpredsednik Avganistana, a prozvao se predsednikom nakon što je Ashraf Ghani pobegao u avgustu. Talibani su optužili bivši režim za korupciju nakon što su pre mesec dana preuzeli kontrolu nad zemljom. Od tada hvale vlastiti integritet u pogledu nacionalnih finansija, a Središnja banka tvrdi da su sve preneli “u nacionalnu blagajnu” u ime “transparentnosti”.

Do ovog otkrića dolazi samo dva dana nakon što su strani donatori obećali 1,1 milijardu dolara pomoći Avganistanu jer narodu doslovno preti glad. Komšije Pakistan i Kina već su poslali finansijsku pomoć talibanima.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR