Glas Javnosti

БИВШИ ПРЕМИЈЕР УК: ВРЕМЕ ЈЕ ЗА СВЕТСКУ ВЛАДУ!

Svet
Autor: Glas Javnosti

-Sada je vreme da svetski čelnici stvore jednu svetsku vladu za rešavanje dvostruke medicinske i ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa- izjavio je u četvrtak bivši britanski premijer Gordon Brown.

Bivši vođa levice rekao je da postoji potreba za nekom vrstom vlade koja bi uključivala svetske vođe, zdravstvene stručnjake i šefove međunarodnih organizacija i NGO-a koji bi imali neograničena izvršna ovlašćenja.

Nije dao naznaku ko će imenovati “vođe”, koliko će dugo služiti ili šta će sve uključivati ​​njihova ovlašćenja, prenosi Guardian, medij ekstremne levice u Britaniji.

Brown jednostavno želi da novi sloj globalne nad-vlade stvori rešenje za krizu koja je započela u Wuhanu u Kini. “To nije nešto što se može rešiti u jednoj zemlji”, rekao je. “Mora postojati organizovan globalni odgovor.”

Brown je rekao da je trenutna kriza drugačija od one u kojoj je učestvovao 2008. tokom globalnog finansijskog sloma, kad je bio jedan od glavnih zagovornika bailouta banaka novcem poreznih obveznika.

-To je bio ekonomski problem koji je imao ekonomske uzroke i imao je ekonomsko rešenje. Ovo je pre svega hitna medicinska situacija i mora se zajednički delovati kako bi se to rešilo. Ali što više intervenišete za rešavanje medicinske hitnosti, to ćete više izgubiti u ekonomiji”, rekao je.

Brown je rekao da će se njegova predložena globalna vlada boriti protiv krize na dva fronta. Treba da se organizuju napori da se pronađe ključni problem i da se organizuje proizvodnja, nabavka i spreči profitiranje.

-Treba nam neka vrstu izvršne vlasti-  rekao je Brown. -Da to radim ponovo, učinio bih G20 širom organizacijom, jer u trenutnim okolnostima morate slušati zemlje koje su najviše pogođene, zemlje koje stvaraju razliku i zemlje u kojima postoji potencijal za ogroman broj ljudi koji će biti pogođeni – poput onih u Africi. - 

Svetska banka i Međunarodni monetarni fond trebali bi imati veću finansijsku moć kako bi se nosili s uticajem krize na zemlje s niskim i srednjim dohotkom, rekao je.

Njegove ideje za sad, srećom, nisu naišle na širu podršku svetskih čelnika – verovatno jer smatraju da još nije pravo vreme da se s takvim idejama izađe u javnost.

Izvor: priznajem.hr

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR