Glas Javnosti

BIVŠI PREMIJER SLOVENIJE TUŽIO DRŽAVU! Traži 127.000 evra odštete

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekadašnji slovenački premijer Anton Rop u sudskom postupku protiv države traži 127.000 evra odštete zbog sudske presude kojom je 2013. godine bio osuđen na plaćanje kazne od 10.000 evra zbog "odavanja državne tajne".

Kako prenose slovenački mediji, Rop je u svom iskazu na ljubljanskom Okružnom rekao da je bio nepravedno optužen i kasnije nepravomoćno osuđen, dok je presudu na kraju odbacio Vrhovni sud, kao i da je zbog tog slučaja pretrpeo materijalnu i nematerijalnu štetu, zbog čega traži odgovarajuću odštetu.


Reč je o notornom slučaju koji je nastao u slovenačkoj predizbornoj kampanji 2004. godine, kada je Rop, koji je tada bio predsednik vlade, optužio lidera opozicije i kasnije premijera Janeza Janšu da se sa tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom „dogovarao“ o izazivanju „incidenata u Piranskom zalivu“, kako bi Janšina stranka na tome politički profitirala i dobila više glasova na parlamentarnim izborima, koji su održani iste jeseni, prenosi N1.

Rop je tada javno iznosio tvrdnje da je slovenačka obaveštajna služba snimala Janšine i Sanaderove telefonske razgovore i da o tome postoje dokazi, što nije uspeo da dokaže, dok je u privatnoj sudskoj tužbi, koju je zbog klevete protiv njega podneo Janša, pristao na sudsku nagodbu čiji detalji nisu objavljeni.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR