Glas Javnosti

BIVŠI PAKISTANSKI MINISTAR OSUĐEN NA 14 GODINA ZATVORA: Uhapšena i njegova supruga

Svet
Autor: Glas javnosti

U ovom najnovijem slučaju, Kan i njegova supruga Bušra Bibi optuženi su za zadržavanje i prodaju državnih poklona dok je on bio na vlasti.

Bivši pakistanski premijer Imran Kan i njegova supruga osuđeni su na 14 godina zatvora u slučaju korupcije, saopštili su zvaničnici.


Dolazi dan nakon što je igrač kriketa koji je postao političar osuđen na 10 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni. U ovom najnovijem slučaju, Kan i njegova supruga Bušra Bibi optuženi su za zadržavanje i prodaju državnih poklona dok je on bio na vlasti.

Uz kaznu, sud je Kana diskvalifikovao da obavlja bilo koju javnu funkciju na 10 godina. Nalog o diskvalifikaciji dolazi uoči parlamentarnih izbora u zemlji 8. februara.

Kan, koji je bio premijer od 2018. dok nije zbačen sa vlasti glasanjem o nepoverenju u aprilu 2022, nadao se da će se ponovo kandidovati. Ali mu je zabranjeno da se kandiduje zbog prethodne osude.


Ovaj 71-godišnjak, osnivač pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI), zatvoren je u avgustu 2023. godine pod optužbom za korupciju - za koje je tvrdio da su politički motivisane. Kan je uložio žalbu na tu presudu. Međutim, on se suočava sa oko 150 drugih optužbi, od nepoštovanja suda do terorizma i podsticanja na nasilje.

Slučaj državne tajne

Kan je u utorak osuđen na 10 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni. Njegov bivši ministar inostranih poslova Šah Mahmud Kureši takođe je osuđen na 10 godina zatvora u okviru ovog slučaja.

Navodno je Kan podelio sadržaj tajne depeše koju je ambasador zemlje u Vašingtonu poslao ministarstvu spoljnih poslova u Islamabadu mahajući njome na mitingu.


Kan je tvrdio da je depeša dokaz zavere pakistanske vojske i vlade SAD da sruše njegovu vladu 2022. godine, nakon što je posetio Moskvu neposredno pre ruske invazije na Ukrajinu.

On je takođe ranije rekao da se sadržaj depeše pojavio u medijima iz drugih izvora. Vašington i pakistanska vojska demantovali su Kanove tvrdnje.


Kanova stranka saopštila je da će osporiti odluku sudije specijalnog suda u zatvoru Adijala u Ravalpindiju i nazvala je "lažnim slučajem".

Pakistan je video nasilne demonstracije od Kanovog hapšenja u maju prošle godine. Vlasti su se od tada obračunavale sa njegovim pristalicama i strankom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR