Glas Javnosti

Bivši ministar odbrane Venecuele preminuo u zatvoru od kovida: Bio je jedan od najvećih kritičara Čavesa!

Svet
Autor: Glas javnosti

Raul Isajas Baduel, bivši venecuelanski ministar odbrane koji je postao kritičar Uga Čavesa i bio optužen za veze sa zaverenicima protiv Nikolasa Madura, umro je od kovida-19 u zatvoru gde je čekao na suđenje od 2017. godine, saopštila je sinoć vlada u Karakasu.

Baduel je čekao na suđenje zbog navodnih veza sa zaverom za svrgavanje venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura.

Vest o smrti 66-godišnjeg Baduela objavio je preko tvitera glavni tužilac Tarek Vilijam Saab koji je izrazio saučešće porodici i prijateljima.

Neki su smatrali Baduela političkim zatvorenikom od njegovog prvog hapšenja 2009. godine i sudskog gonjenja neposredno posle prekida sa Čavesom kada je postao jedan od njegovih najvećih kritičara.

 

Bio je u ćeliji političke policije SEBIN od 2017. kada mu je ukinut kućni pritvor dobijen 2015. pošto je odslužio više od polovine sedmoipogidišnje zatvorske kazne izrečene zbog navodne krađe javnih sredstava i zloupotrebe položaja dok je bio ministar odbrane 2006-2007.

U 2019. godini protiv njega je pokrenut još jedan sudski postupak prema kome se optužuje kao zaverenik. Postupak je pokrenut dan pošto je vlada Nikolasa Madura saopštila da je sprečila puč grupe penizonisanih vojnika, civila i policije.

Beduel je vodio vojni pokret kojim je Ugo Čaves vraćen na čelo zemlje posle neuspelog pokušaja puča u aprilu 2002. Smatran je jednim od Čavesovih najlojalnijih saradnika, ali je to prekinuo zbog neslaganja oko ustavne reforme koju je predsednik hteo da uvede 2007. i koja bi mu dozvolila neograničen broj reizbora i stvaranje socijalističke države.

Čaves je preminuo 2013. godine.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR