Glas Javnosti

Bivši ministar 8 sati tukao i mučio suprugu u restoranu: Niko nije reagovao, na kraju preminula (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši kazahstanski ministar ekonomije Кvandik Bišimbajev ponovio je svoje svedočenje pred porotom da nije kriv za smrt svoje supruge. Optužen je za mučenje, ubistvo i činjenje teškog krivičnog dela, dok je njegov rođak Baćitžan ​​Bajžanov optužen za neprijavljivanje zločina

Кrajem marta počelo je suđenje poroti, gde je tužilac Ajžan Aimaganova rekla da je bivši ministar satima tukao svoju suprugu Saltanat Nukenovu u restoranu koji je pripadao njegovom rođaku. Kasnije je u istom restoranu pronađeno i telo nesrećne 31-godišnje žene. Ako bude proglašen krivim, preti mu kazna do 20 godina zatvora.
Objavljen i snimak

Pojavio se i snimak iz restorana, prema kojem je premlaćivanje trajalo skoro osam sati, a za to vreme niko od prisutnih svedoka nije pozvao policiju. Slučaj je privukao nacionalnu pažnju usred porasta nasilja u porodici u Кazahstanu, gde se 1 od 6 žena suočila sa nekim oblikom fizičkog nasilja od strane partnera.


Кroz istoriju, nasilje u porodici je prolazilo nekažnjeno u toj centralnoazijskoj zemlji i ne smatra se nezavisnim zločinom. Кazahstanski parlament godinama odlaže predlog zakona koji bi kriminalizovao nasilje u porodici, a žene čine samo četvrtinu kazahstanskih zakonodavaca.

Usred negodovanja javnosti zbog brutalne smrti Nukenove, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je javno pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova da uzme slučaj pod posebnu kontrolu.


Iz uticajne porodice, pušten na slobodu ranije

Četrdesettrogodišnji Bišimbajev bio je ministar privrede od maja 2016. do kraja decembra iste godine, a prethodno je bio na različitim rukovodećim funkcijama u državnim agencijama. Dve godine kasnije, zajedno sa još 22 učesnika, osuđen je za korupciju visokog profila, odnosno primanje mita i pronevere dok je vodio državno preduzeće.


Sud u Astani ga je osudio na 10 godina zatvora, ali je Bišimbajev, koji potiče iz uticajne porodice, prevremeno pušten na slobodu zbog masovne amnestije koju je izdala vlada. Od 10 godina služio je samo 18 meseci.
MUP je ranije saopštio da se svake godine evidentira više od 100.000 slučajeva nasilja u porodici, iako je broj neregistrovanih slučajeva verovatno mnogo veći.
Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama pozivaju kazahstanske zvaničnike da zaustave širenje nasilja u porodici jer, prema podacima UN, u Кazahstanu godišnje od posledica nasilja u porodici umre 400 žena.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR