Glas Javnosti

Bivši doktor umešan u genocid osuđen u Francuskoj na 24 godine zatvora

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši doktor Sostene Munjemana, umešan u genocid u Ruandi, osuđen je u Francuskoj na 24 godine zatvora, objavili su lokalni mediji.

„Suđenje Sostenu Munjemani (68) započeto 14. novembra, završeno je u utorak, što je rezultovalo time da ga je krivični sud u Parizu osudio za genocid, zločine protiv čovečnosti i zaveru da se počini zločin“, objavila je televizija „France 24“.

Tokom sudskog postupka, Munjemana je negirao optužbe da je koristio kancelariju u južnoj Ruandi da drži grupu etničkih Tutsija koji su kasnije odvedeni na druge lokacije i pogubljeni.


Munjemana je tvrdio da namerava da spasi Tutsije i da ih drži u kancelariji kao u utočištu.

Tvrdio je da nije bio svestan da će Tutsiji biti ubijeni na lokacijama gde su odvedeni i priznao je da je možda prevaren.

„Oženjen, otac troje dece, Munjemana se 1994. godine nastanio u jugoistočnoj Francuskoj, gde je počeo da radi kao lekar pre nego što je nedavno otišao u penziju“, navodi “France 24“.


Genocid u Ruandi se dogodio upravo 1994. godine, kada su Hutu ekstremisti ubijali pripadnike manjinske etničke grupe Tutsi. Procenjuje se da je oko 800.000 Tutsija i umerenih Hutua ubijeno tokom krvoprolića koje je trajalo 100 dana.



Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR