Glas Javnosti

Bivši član OVK tvrdi da nije kriv za dela za koja je optužen

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja izjavio je, pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu, da "nikada nije počinio dela" iz optužnice koja ga tereti za ratne zločine nad Albancima i Romima 1999. u Albaniji."Nikada nisam počinio dela za koja sam optužen, niti za njih znam", rekao je Šalja obraćajući se sudijama na početku procesa.

On je tvrdio da je bio borac za slobodu svoje zemlje i svog naroda protiv kriminalnog režima Slobodana Miloševića, a ne protiv bilo kog civila.

„Nikada se nismo borili protiv civila… Nemam ništa s optužbama“, kazao je Šalja.

Optuženi je sugerisao da su ga tužioci „oklevetali“ i „isfabrikovali“ optužbe.

Napominjući da u prošlosti nije podržavao sud za zločine boraca OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, Šalja je izrazio očekivanje da će ga taj sud, posle procesa, osloboditi.

„Potpuno sam nevin po svim tačkama optužnice“, zaključio je Šalja.

Njegovom izjavom okončano je izlaganje uvodnih reči na početku suđenja.

Odbrana: Šalja nije zločinac, već borac za slobodu protiv srpske agresije

I Šaljina odbrana tvrdila je danas da Šalja „nije zločinac“, već „borac za slobodu protiv agresije“ srpskih snaga na Kosovu.“Šalja nikada nije napao civile, ni Srbe samo zato što su Srbi…On nije zločinac…Branio je sebe i svoje rođake“, rekao je branilac Žan-Luj Žilisen u uvodnoj reči na početku suđenja.

Branilac je kazao da Šalja „nije monstrum, već samo čovek“.

Šalja (54) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistva počinjena između 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima OVK, Albancima i Romima, u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

„Šalja negira da je ikada učestvovao u bilo kakvom ispitivanju ili mučenju u bilo kom obliku“, naglasio je branilac Žilisen.

Šalja, po njegovom advokatu, nije nije video, ni znao da je u fabrici metala u Kukešu postojao bilo kakav pritvor za osobe koje je, po optužnici, OVK smatrala „špijunima“ i „kolaborantima“.

Odbrana je naglasila da Šalja „nikada nije napao nikoga“, već se pridružio OVK i „oružanom otporu“ da bi branio svoj narod od agresije srpskih vlasti smišljene da masovnim zločinima proteraju Albance s Kosova.

Advokat Žilisen rekao je da je u fabrici metala u Kukešu bio logistički i regrutacioni centar OVK, u kojem Šalja, međutim, nikada nije imao komandnu ni odgovornu ulogu.

Optuženi je, po odbrani, tu samo „prolazio s vremena na vreme“.

„Njegove veze s fabrikom metala u Kukešu su nepostojeće“, tvrdio je branilac Žilisen.

Optužbe da je Šalja, sa svojim ljudima, noćima ispitivao i zlostavljao pritvorenike, zastupnik odbrane je odbacio kao „apsolutno nemoguće“ i „zasnovane na glasinama“.

Šta piše u optužnici

Šalja (54) je optužen da je fizički počinio proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje i mučenje. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Prema optužnici, Šalja, zvani Vuk, bio je pripadnik vojne policije OVK u Metohiji, a u proleće 1999., tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prešao je u bazu OVK u albanskom gradu Kukešu.

„Fabrika metala u Kukešu služila je za pritvaranje i ispitivanje osoba osumnjičenih da su sarađivale sa SR Jugoslavijom i Srbijom ili da nisu podržavale OVK. Zločine iz ove optužnice počinili su izvesni pripadnici OVK nad pritvorenim osobama. Žrtve ovih zločina bile su državljani SRJ i nisu učestvovale u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

Iz navoda da su Šalja i saučesnici „optuživali pritvorenike da su sarađivali sa srpskim vlastima i/ili da nisu podržavali OVK“, može se zaključiti da su žrtve bile većinom kosovski Albanci.

Radi zaštite identiteta, imena žrtava i većina detalja o zločinima izostavljeni su iz javnosti dostupne verzije optužnice.

Šalja je optužen kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo „ispitivanje i zlostavljanje pritvorenika“.

Kao Šaljini saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni Sabit Geci i Đemšit Krasnići (Xhemshit Krasniqi) i drugi neimenovani pripadnici OVK.

Prema optužnici, Šalja je sa saučesnicima u maju i junu 1999. nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pritvorenike su držali „pod nehumanim uslovima“, bez dovoljno hrane, vode, sanitarnih objekata, higijene i medicinske nege.

Šalja i saučesnici redovno su „napadali pritvorenike fizički – prebijanjem raznim predmetima – i psihološki – pretnjama smrću i teškim telesnim povredama, zastrašivanjem, maltretiranjem, ispitivanjem i nasilnim iznuđivanjem izjava i priznanja“.

Pripadnici OVK su surovo postupali prema prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede „palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima“.

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud za zločine boraca OVK u Hagu, potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice „izgledaju smešno“. Juče je u sudnici ponovio da su optužbe „izmišljene“.

Raspravnim većem koje sudi Šalji predsedava Mapi Feld Folja iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers, takođe iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.-izvor N1

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR