Glas Javnosti

BITKA ZA VRATA DONBASA: Rusi jurišaju na Časiv Jar: Važno strateško uporište odakle su ih Ukrajinci oterali 2014.godine

Svet
Autor: Glas javnosti

General-pukovnik Oleksandr Sirski, glavnokomandujući ukrajinske vojske, izjavio je da njene snage i dalje kontrolišu grad Časiv Jar na istoku zemlje uprkos naporima ruskih trupa da probiju linije odbrane.

Rojters prenosi da je Sirski to objavio juče, dan nakon što je ruska agencija RIA novosti citirala tvrdnju neimenovanog zvaničnika da su vojnici pod komandom predsednika Vladimira Putina ušli u predgrađa Časivog Jara.

Britanska agencija navodi da Moskva ovaj grad vidi kao polaznu tačku za akcije trupa pod komandom Kijeva.

Prema tvrdnji ukrajinske vojske, ruski navodi o ulasku u njegova predgrađa nisu tačni.

- Časiv Jar ostaje pod našom kontrolom i svi pokušaji neprijatelja da se probije u naselje su propali - naveo je Sirski u objavi na Telegramu.


Aleksandar Sirski  (Foto: Jutjub)  

Rojters navodi da bi brzo rusko napredovanje u Časivom Jaru, teško utvrđenom gradu koji je pre rata imao 12.200 stanovnika na području zapadno od uništenog Bahmuta koji su Rusi zauzeli, bio bi sumorni korak unazad za Kijev.

Navodi se da se ruske trupe polako probijaju kroz istočnu Ukrajinu nakon što su u februaru zauzeli grad Avdijivku, bastion trupa predsednika Volodimira Zelenskog.


Ukrajinski vojnici sada nastoje da se ukopaju i odbrane položaje, suočeni sa dugoročnim nedostatkom artiljerijske municije čija je isporuka blokirana sporom u američkom Kongresu.

AFP je u Časiv Jar poslao izveštača koji je uradio reportažu iz ovog grada koji je strateški važan za trupe koje se bore za kontrolu nad regionom istočnog Donbasa.

Navodi se da je linija fronta tu većim uglavnom mirovala u prethodnih godinu dana, ali su ruske trupe sada krenule u proboj ka položajima ukrajinske vojske koja se, osim sa nedostatkom municije, suočva i sa manjkom ljudstva.

Francuska agencija navodi da su Rusi, osnaženi nedavnim ratnim uspesima, odlučni da zauzmu visove Časivog Jara, grada poznatog kao "vrata Donbasa", koji dominiraju okolnim predelom.


(Foto: Jutjub)

- Ukoliko Rusi zauzmu Časiv Jar, otvoriće se vrata ka drugim gradovima... zato je važno zaustaviti ih ovde - kazao je ukrajinski vojnik Anton (40).

Navodi se da bi ruska vojska osvajanjem visova Časivog Jara uspostavila snažno uporište na tom području i bila bi u mogućnosti da napadne druge gradove koje se nalaze u podnožju brda, a to bi prvo bio Kramatorsk i onda, potencijalno, Slovjansk.

Ova dva grada imaju simboličnu vrednost za Moskvu jer su ih, pre jedne decenije, proruski seperatisti nakratko zauzeli tokom prvih sukoba sa vojskom pod kontrolom Kijeva.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR