Glas Javnosti

Bitka za oko dečaka iz Srbije koga su pretukli policajci u Parizu, presudna naredna 24 sata

Svet
Autor: Glas javnosti

Četrnaestogodišnji dečak iz Srbije Gabrijel Đorđević, kojeg su policajci u Parizu brutalno pretukli, juče je hitno operisan kako bi lekari pokušali da mu spasu oko.

Četrnaestogodišnji dečak iz Srbije Gabrijel Đorđević, kojeg su policajci u Parizu brutalno pretukli, juče je hitno operisan kako bi lekari pokušali da mu spasu oko.

Operacija, koja je trebalo da traje oko sat vremena, trajala je duže od tri sata, a lekari su rekli da su prvih 24 sata nakon operacije presudni, prenosi Telegraf.

Gabrijel je operisan u čuvenoj bolnici Necker u Parizu, specijalizovanoj za decu, a porodica je za portal "Svi Srbi u Parizu" rekla da je operacija bila veoma složena i da su povrede oka bile veće nego što se u prvi mah mislilo.

Operacije je na kraju izvršena uspešno i na radost svih, Gabrijel je posle operacije mogao lepo da vidi na svoje povređeno oko. Ipak, pred dečakom je težak oporavak. Naime, na svaka dva sata doktori mu kontrolišu vid i u slučaju da posle 24 sata ne bude nikakvih promena, oko će mu biti spaseno uprkos metalnoj pločici i dva ožiljka koji će mu ostati.

Podsetimo, Gabrijel je pretučen u pariskom predgrađu Bondi u noći između 25. i 26. maja, kada ga je Brigada za borbu protiv kriminala privela u policijsku stanicu jer je bio u društvu momka koji je pokušavao da ukrade skuter.

Kobne večeri Gabrijel se nije vratio kući, a njegova majka je mislila da je sa svojim starijim bratom koji je izašao na večeru. Oko 23 sata stariji brat se vratio kući i primetio je da nema dečaka, sa kojim deli sobu. Počeo je da ga traži svugde po gradu.

Oni kažu da je tokom noći policijska stanica u mestu Bondi pozvala porodicu i rečeno im je da je Gabrijel u pritvoru, i to zbog krađe skutera, u kojoj je navodno učestvovao sa još jednim mladićem.

Njegova majka kaže da je pitala za njegovo zdravlje i da joj je rečeno da je sve u redu. Ona je navela da je pozvala policijsku stanicu u osam sati ujutru, a zatim u devet. Svaki put joj je rečeno da će je sin nazvati. Nešto kasnije stigao je poziv porodici iz Hitne pomoći bolnice Žan Verdije u Bondiju kako bi joj rekli da je njen sin prevezen iz policijske stanice u bolnicu. Kada je porodica stigla ugledala je dečaka sa ozbiljnim povredama glave i lica.

Medicinski izveštaj ukazuje na to da je Gabrijel zadobio povrede lica i lobanje praćene povraćanjem, tri polomljena zuba i „prelom leve maksilarne kosti“.

Dečaku klečali na glavi?
Gabrijel je u bolnici rekao da su ga 26. maja oko jedan sat ujutru zaustavili policajci, dok je bio sa prijateljem koji je pokušavao da ukrade skuter. Dvojica mladića su se dali u bekstvo u dva suprotna smera pošto su videli da policija dolazi. Policajci su Gabrijelovog prijatelja srušili na zemlju, a zatim su mu stavili lisice na ruke i odveli. Gabrijel kaže da su ga policajci udarili nekoliko puta u lice.

Kako kaže, prilikom hapšenja bili su prisutni tri muškarca i žena.

"Oborili su me na zemlju, stavili jedno koleno na glavu, drugo na ramena i stavili mi lisice. Plavokosa žena mi je držala zglobove i stopala dok me je bradati policajac šutirao čizmama u glavu", ispričao je Gabrijel.

Porodica traži pravdu
Porodica teško povređenog srpskog dečaka odlučila je da podnese tužbu protiv policijskih službenika zbog primene sile.

"Radije bih da su ga uhvatili i strpali u zatvor, a ne da ga tako masakriraju", rekla je Gabrijelova majka.

Dečak je i dalje u šoku zbog svega što se dogodilo.

"Ne jede ništa, sve što proguta povrati. Ako bih ga uhvatio i uradio mu ono što je učinio mom malom bratu, koliko godina zatvora bih dobio? Ono što želimo je da policija plati za svoje postupke i da nam šalju policajce koji znaju kako da reaguju", rekao je njegov brat Šerif.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR