Glas Javnosti

BEZ OBRAZLOŽENJA: Italijani suspendovali čuvenog ruskog stručnjaka koji je ceo život POPULARIZOVAO njihovu literaturu, svet u ŠOKU

Svet
Autor: Glas javnosti

Evgenij Solonovič (88), najveći ruski stručnjak za italijanski jezik, literaturu i kulturu suspendovan je iz žirija za najprestižniju nagradu za literaturu ”Strega”, jer je isključen iz žirija Italijanski Institut za kulturu iz Moskve.

Suspenzija je doneta po odluci Ministarstva spolnih poslova, a pored Solonoviča tu je i Ana Jampolskaja. Dvoje stručnjaka smatraju se ikonama ruske kulture, a decenijama su prevodili italijansku literaturu na ruski jezik širili je i popularizovali. 

Solonovič je život posvetio prevođenju najvećih i najznačajnijih italijanskih pisaca, pesnika, iz perioda od 15 veka pa nadalje, a sa prevođenjem je započeo 1959. godine. Pokazao je čitaocima u Rusiji lepotu Dantea, Petrarke, preveo poeziju Ariosta, potom savremenih pisaca i pesnika ka što su Montale, Lici, zaljubljen u sonete Belija, zna napamet tekstove opera Pučinija, Verdija, Rosinija...


- Kakvog smisla ima takva odluka Ministarstva, ne mogu a da ne budem ogorčena, kakve veze ima najpoznatiji italijanista sa ratnim događajima koji su u toku. Ko je decenijama kao oni širio italijansku kulturu, literturu, prevodeći je na ruski jezik, kako može da bude tako stavljen u ćošak samo zato što je ruske nacionalnosti, pita se bivša direktorka Strada, a njene reči prenose novosti.rs.

Ovaj stručnjak je uvek naglašavao da je "Italija njegov život", a svojim delima je svedočio kako je ogromna njegova ljubav prema ovoj zemlji. I sve to nije bilo dovoljno, Evgenij Solonović isključen je iz organizacionog komiteta za nagradu Strega. Odluka je usledila bez ikakvog obrazloženja italijanskog Ministarstva spoljnih poslova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR