Glas Javnosti

Besplatan smeštaj na Siciliji? Samo ako se bavite određenim poslom: Pogledajte o čemu je reč

Svet
Autor: Glas javnosti

Zadnjih godina čitamo kako brojne zemlje nude vize i dobre uslove za selidbu, a sad smo naišli na vest kako jedno selo na čarobnom italijanskom ostrvu Sardiniji „digitalcima“ nudi ni manje ni više nego besplatan smeštaj.

Da budemo precizni, radi se o selu Ollolai, koje se smestilo u samom središtu ostrvo. U samom selu nema previše stanovnika, prema zadnjim podatcima, 2016., ovde je stalno živelo nešto manje od 1.300 ljudi.
Digitalni nomadi već krenuli da naseljavaju Ollolai

Kako prenosi Euronews, već postoji izvestan broj digitalnih nomada koji su iskoristili priliku i preselili se, a jedna od takvih je Klarisa Partis, informatičarka iz Los Angelesa.


- Trebala mi je promena mesta. Tražilo sam lokaciju koja nije turistička, ali je istovremeno okružena prirodom, svežim vazduhom, planinama, plažama, lokaciju gde mogu naći mir i lakši tempo života, izjavila je.

Ollolai je ponudio upravo to. Nalazi se dovoljno daleko od sve poznatije sardinijske obale, a opet dovoljno blizu i da do nje možete relativno brzo doći. Ono što svi posebno hvale pa i američka informatičarka svakako je hrana, za koju kaže da je izvrsna te da uživa u „kupovini svežih tartufa i spremanju testenine i njoka s raznim vrstama umaka“.

Iako je super odabir za digitalne nomade, Ollolai je jedno od sela koja su doživela tužnu sudbinu koja se ogleda u depopulaciji ruralnih područja. Tako je broj stanovnika u zadnjih sto godina smanjio s 2.250 na 1.300, što je ogromna razlika. Poznato vam je već verovatno iz naših članaka kako se Italija s ovim problemom uhvatila u koštac zadnjih godina, motivisaši mnogobrojne ljude da se presele u ruralna područja i uz određene uslove, kupe kuću za doslovno jedan evro. Istu „akciju“ nudilo je i ovo selo te se prema rečima gradonačelnika, ona pokazala uspešnom, piše Pun kufer.


Kako je taj program bio uspešan, sad su odlučili uložiti u nešto drugo i postati hub za digitalne nomade. Program nazvan „Work from Ollolai“, u sledeće dve godine ugostiće radnike iz celog sveta te im ponuditi mogućnost besplatnog smeštaja do tri meseca. Ko god se odluči za ovu varijantu, mora aplicirati do kraja godine.

Što se tiče socijalizacije, tu problema nema jer iskustva kažu kako su domaćini prilično otvoreni i srdačni. Naravno, iako sve u naravi zvuči besplatno, postoji jedna mala kvaka. Ko god se prijavi u program, mora ostaviti neki konkretan trag svog boravka, a to može biti esej, naučni rad i rad ili esej povezan sa životom u Ollolaiu.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR