Glas Javnosti

BERBOK: Nemcima razlozi naše pomoći Ukrajini nisu očigledni

Svet
Autor: Glas javnosti

Za mnoge Nemce razlozi zbog kojih bi Berlin trebalo da podrži Kijev nisu očigledni, ističe nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u intervjuu za "Blumberg".

"Mnogi ljudi u SAD se pitaju zašto je to važno kad je Ukrajina toliko daleko od nas? To se ne dešava samo u Americi, već i u Nemačkoj", navodi Berbokova.

Evropi je, međutim, više nego ikad potrebna podrška američkih prijatelja i partnera, dodaje ona i objašnjava da je "svetu neophodno pokazati da će saveznici stajati na strani Ukrajine koliko god bude potrebno".

Berlin je već pružio obimnu vojnu pomoć Kijevu, istakao je ranije ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus komentarišući zahtev gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička da se ukrajinskim trupama isporuče rakete dugog dometa "taurus".

Nešto ranije, nemački kancelar Olaf Šolc objasnio je da njegova zemlja ne žuri sa raketama "taurus", iako pruža znatnu podršku Kijevu, kako konflikt u Ukrajini ne bi prerastao u rat NATO-a i Rusije. A u Nemačkoj razmatraju i da se ograniči domet tih raketa, pre nego što one budu isporučene Ukrajini, kako bi se osiguralo da će se koristiti "samo za odbranu teritorije Ukrajine".

Domet raketa "taurus" iznosi 500 kilometara. Nemačka nije Kijevu do sada isporučila rakete tako velikog dometa, zbog čega je stručna zajednica u Nemačkoj raspravljala o tome da li se rakete mogu programirati tako da se ne mogu koristiti za napade po ruskoj teritoriji.


Kako piše nemački "Špigl", upravo je to jedno od pitanja koje interesuje Šolca, zbog čega su trenutno u toku pregovori sa predstavnicima vojne industrije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR