Glas Javnosti

Beloruska opozcionarka Svetlana Tihanovska osuđena na 15 godina zatvora u odsustvu

Svet
Autor: Glas javnosti

Beloruski sud osudio je izgnanu opozicionu liderku Svetlanu Tihanovsku na 15 godina zatvora u odsustvu.

Tihanovskoj je suđeno u odsustvu zbog optužbe za izdaju iz januara ove godine, a njene pristalice odbacile su optužbe kao besmislene i farsične.

Tihanovska je pobegla iz Belorusije nakon što se kandidovala na predsedničkim izborima 2020. godine, kada je bila glavni konkurent Aleksandru Lukašenku.

Tadašnje izbore pratili su masovni protesti, nakon što je opozicija optužila Lukašenka za izbornu prevaru, što je on demantovao.


Nakon gušenja demonstracija, Tihanovska je postala lider opozicije u egzilu, a nije priznala izbore na kojima je Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, osvojio novi mandat.

Suđenje Tihanovskoj počelo je sredinom januara, a ova beloruska političarka, koja je tada živela u litvanskoj prestonici Viljnusu, izjavila je Rojtersu u Davosu da ne očekuje da će biti fer.

"U Belorusiji nema poštenih suđenja. U našoj zemlji živimo u apsolutnom bezakonju, tako da će sutrašnje suđenje biti farsa i predstava, ali ne i pravično", rekla je Tihanovska u intervjuu na marginama Svetskog ekonomskog foruma.

Glas javnosti/ Tanjug

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR