Glas Javnosti

Belgijski ministar podneo ostavku zbog propusta u vezi sa ubistvima u Briselu

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar pravde Belgije Vinsent Van Kuikenborn iznenada je podneo ostavku u vezi sa terorističkim napadom u Briselu u kojem je ubijeno dvoje švedskih državljana, javljaju lokalni mediji.

Van Kuikenborn je večeras sazvao konferenciju za novinare u svom kabinetu, tom prilikom izneo nove činjenice u vezi sa terorističkim napadom, prepoznao „individualnu grešku“, preuzeo punu odgovornost za nju, izvinio se i – rekao da će podneti ostavku.

U pratnji Johana Delmulea, generalnog tužioca Brisela, Van Kuikenborn je otkrio da su, pre tragičnog napada, istrage različitih službi otkrile da je Tunis Belgiji poslao zahtev za ekstradiciju Abdesalema Lasueda, čoveka koji je počinio zločin u Briselu i iste večeri poginuo.

Zahtev je, kako je rečeno novinarima, podnet 15. avgusta 2022. godine, a 1. septembra je stigao u Briselsko javno tužilaštvo, ali sudija za prekršaje zadužen za obradu zahteva jednostavno nije postupio.

Tom sudiji je 2022. godine prosleđen ukupno 31 međunarodni zahtev za ekstradiciju, a on je obradio 30. Taj jedan koji nije, upravo se odnosi na dosije teroriste iz Tunisa.

Ministar pravde je ocenio da je ovo izuzetno ozbiljna greška sa tragičnim posledicama i da on preuzima odgovornost za nju.

„Kao ministar pravde, ni pod kojim uslovima ne mogu da se mešam u odluke sudije za prekršaje (…) Međutim, ja želim da preuzmem odgovornost za ovu neprihvatljivu grešku“, rekao je on novinarima i dodao: „Apsolutno ne tražim izgovore, i ne pokušavam da ih nađem. Preneo sam ovu informaciju premijeru i najavio mu ostavku na mesto ministra pravde“.

Potom se ministar izvinio, u ime pravosuđa, žrtvama i njihovim najmilijima, kao i švedskom narodu i građanima Belgije.

Konferencija je sazvana toliko iznenada da su novinari jedva uspeli da stignu do kabineta ministra pravde na vreme.

Od početka istrage o napadu u Briselu, Van Kuikenborn je obećao da će pokazati transparentnost.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR