Glas Javnosti

BELA KUĆA: Protivimo se primrju na Bliskom istoku, ali prekidi vatre su preko potrebni

Svet
Autor: Glas javnosti

Bela kuća istražuje mogućnost uspostavljanja niza pauza u sukobu između Izraela i Hamasa kako bi pomogla ljudima da napuste Gazu i omogućila ulazak humanitarne pomoći, ali je ponovila da se protivi punom primirju.

Portparol nacionalne bezbednosti Džon Kirbi rekao je novinarima da će takve pauze biti privremene i lokalizovane i insistirao da neće sprečiti Izrael da se brani.


„Pokušavamo da istražimo ideju o uspostavljanju pauze koliko god je to potrebno za nastavak isporuke pomoći i da nastavimo da pokušavamo da izvučemo ljude, uključujući taoce“, rekao je on novinarima na redovnom brifingu u Beloj kući.


Predsednik Džo Bajden je u sredu govorio o potrebi za pauzom kako bi se omogućilo oslobađanje talaca koje drži Hamas, ali je odbio da pozove na potpuni prekid vatre.

Njegov kolega demokrata, senator Dik Durbin, rekao je juče za da je vreme za primirje, dok je senator Peti Marej, demokrata koja predsedava Odborom za aproprijacije, pozvala na humanitarnu pauzu kako bi se omogućilo da neophodna pomoć stigne do civila.


Eksperti Ujedinjenih nacija pozivaju na prekid vatre u Gazi iz humanitarnih razloga, tvrdeći da palestinskom narodu, koji je „preti genocidom“, ističe vreme.

Izrael tvrdi da su njegove mete napadi na Hamas, a ne na civile, i optužuje tu grupu da koristi civile kao živi štit.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR