Glas Javnosti

BELA KUĆA O PREGOVORIMA SA RUSIJOM: Naš pristup će biti pragmatičan, fokusiran na rezultat! Nećemo odgovarati tačku po tačku

Svet
Autor: Glas javnosti

SAD ne planiraju da „po tačkama“ odgovaraju na predloge Rusije o strateškoj bezbednosti, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Od Rusije je stigao niz predloga... i predsednik (SAD Džo) Bajden jasno je dao do znanja da možemo postići napredak po pitanju nekih od njih, ali neki od njih su neodrživi. Mi ne odgovaramo na tačku po tačku i ne planiramo to da činimo na predstojećim pregovorima, jer na osnovu našeg iskustva mi ne pregovaramo javno i zbog toga što mnogi od tih predloga ne zaslužuju takav odgovor“, istakla je Psaki.

Ona je dodala da SAD planiraju da pragmatično pristupe predstojećim pregovorima sa Rusijom.
„Ne znamo kako će se odvijati razgovori koji su planirani za sledeću sedmicu, ali naš pristup će biti pragmatičan, fokusiran na rezultat. Smatramo da je napredak moguć u brojnim oblastima, ako oni (ruski predstavnici) dođu za pregovarački sto sa spremnošću za to“, precizira Psaki.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

Dijalog Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti održaće se u Ženevi 10. januara, prenosi Sputnjik.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR