Glas Javnosti

Beču fali na desetine hiljada kvalifikovanih radnika

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedan od najvećih izazova za tamošnju privredu.

Novo istraživanje Privredne komore Beča je potvrdilo da postoji veliki deficit kada je u pitanju kvalifikovana radna snaga.

Samo će bečkim preduzećima u narednih tri do pet godina biti potrebno 55.000 kvalifikovanih radnika.

Rezultat analize potrebnih obrazovnih kadrova je pokazao da potražnja obuhvata sve obrazovne segmente, od zanatlija, preko viših škola, do tehničkih i drugih fakulteta. Istraživački institut Makam Research je ispitao 925 bečkih preduzeća koja zapošljavaju 80.000 ljudi.

Skoro jedna petina potrebnih kvalifikovanih radnika se odnosi na segment zanata. Istovremeno su na prelazu u novu godinu bečka preduzeća zaposlila 20 odsto više praktikanata u odnosu na prethodnu godinu, prenosi B92.

Potražnja za diplomcima tehničkih viših i visokih škola, kao i univerziteta ostaje velika. Više od jedne trećine bečkih preduzeća će u narednom periodu tražiti tehnički obrazovane kadrove, pre svega tehničare i IT stručnjake. U odnosu na prethodne godine značajno je veća potražnja za maturantima komercijalnih i srednjih škola. Sa stanovišta preduzeća bi praktična nastava u toku školovanja, bolja saradnja sa privredom i poslovna orijentacija kao predmet u srednjim školama unapredila obrazovanje.

Jedna četvrtina ispitanih preduzeća je proširila obuku zaposlenih tokom trajanja pandemije korona virusa. Četiri od deset IT kompanija planiraju da dodatno prošire obuku zaposlenih u narednih tri do pet godina.

– Potraga za kvalifikovanim radnicima je jedan od najvećih izazova za privredu. Potražnja je još više porasla. Glavni cilj je da se preduzmu mere koje će brzo i dugoročno rešiti nedostatak kvalifikovane radne snage – izjavio je Valter Ruk, predsednik Privredne komore Beča.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR