Glas Javnosti

BEČ ŠTEDI GAS: U novembru raste potražnja za daljinskim grejanjem

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon izuzetno blagog oktobra i prvih nedelja novembra počela je da raste potražnja za daljinskim grejanjem u Beču. U cilju očuvanja rezervi gasa bečko energetsko preduzeće Wien Energie počelo je ovog vikenda da koristi ekstra lako ulje za loženje u toplanama.

Četiri bečke toplane koriste gas kada je velika potrošnja u slučaju posebno niskih temperatura i kada kombinovane toplane-elektrane ne rade. U ovoj grejnoj sezoni sistemi će redovno koristiti ulje za loženje. Wien Energie je uskladištio do sada skoro 20.000 tona ulja za loženje i zaključio dodatne ugovore o snabdevanju, navedeno je u saopštenju. Sve toplane zajedno imaju snagu od 1.250 MW i u slučaju nedostatka gasa mogu garantovati snabdevanje Beča zajedno sa spaljivanjem otpada, biomasom i industrijskom otpadnom toplotom, piše portal Ekapija.
- Tokom leta smo skladišta gasa popunili do preko 90%. Uprkos tome glavni prioritet je štednja gasa gde god je to moguće. Stoga će naše toplane koristiti ulje za loženje. Ovo je neophodna mera kako bi se obezbedilo snabdevanje u ovoj kriznoj zimi. Mi radimo na klimatski prihvatljivim alternativama za naftu i gas. Do 2040. godine želimo da se daljinsko grejanje u Beču proizvodi isključivo klimatski neutralno - izjavio je Mihael Štrebl, predsednik upravnog odbora Wien Energie, stoji u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR