Glas Javnosti

БАШАР ЕЛ АСАД: "Русија и Америка су дошла јако близу директног сукоба у Сирији"

Svet
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 31.05.2018.

Сиријски председник Башар ел Асад изјавио је данас да је у Сирији могло да дође до директног сукоба Русије и САД.

"Били смо близу директног сукоба", рекао је Асад у интервјуу за портал Раша тудеј. Према његовим речима, Москва је одвратила Запад од покретања разарајућих ваздушних напада на Сирију прошлог месеца, а верује да је Дамаск близу победе у седмогодишњем рату, упркос "непрестаном мешању САД".

"Са сваким напретком сиријске војске, и у политичком процесу, и у целој ситуацији, наши непријатељи и противници, углавном Запад предвођен САД и њихове марионете у Европи и нашем региону, покушавају да иду даље - било подржавајући тероризам доводећи још терориста у Сирију или ометањем политичког процеса", рекао је Асад.

Он је истакао да су САД требале да науче лекцију из Ирака и одустану од Сирије и обећао да ће обновити сиријске области које су држали екстремисти које подржава САД.

Сиријска влада започела "отварање врата за преговоре" са Сиријским демократским снагама (СДФ) које контролишу северне и источне области Сирије у којима су стациониране снаге САД, преноси Ројтерс.

"То је прва опција. Ако не, ослободићемо те области силом. Американци би требало да оду. Они су дошли у Ирак без правне основе и видите шта се са њима догодило. Морали су да науче лекцију. Ирак није изузетак, као ни Сирија. Народ више неће прихватити странце у овом региону", рекао је Асад.

Говорећи о изјави америчког председника Доналда Трампа који га је назвао животињом, Асад је казао да је "човек оно што говори". Асад је казао и да Русија игра улогу у обуздавању утицаја Вашингтона и мешања САД у дешавања у региону још од 2015. године.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR