Glas Javnosti

BALTIČKE ZEMLJE AKTIVIRALE ČLAN 4 NATO-a! Obavezuje 30 država članica Alijanse

Svet
Autor: Glas javnosti

Zemlje članice NATO-a Estonija, Letonija i Litvanija pokrenule su član 4 NATO-a, što znači da NATO treba da pokrene konsultacije unutar Alijanse o ruskom napadu na Ukrajinu.

„Strane će se zajedno konsultovati kad god, po mišljenju bilo koje od njih, budu ugroženi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost bilo koje od Strana“, kaže član 4 Severnoatlantskog ugovora.

Prema sajtu NATO-a, konsultacije prema članu 4 mogu dovesti do kolektivne akcije među 30 država članica.

Na veb-stranici se navodi da je član 4 ranije bio pozivan šest puta od saveza formiranog 1949. godine, a posljednji put od Turske u februaru 2020. nakon što je desetine turskih vojnika ubijeno u napadu snaga sirijske vlade u oblastima sjeverne Sirije pod kontrolom opozicije,piše Index.

Turska se pozvala na član 4 u četiri druga navrata: jednom 2015. da bi obavijestila alijansu o svom odgovoru na terorističke napade u zemlji; dva puta 2012. nakon što je turski ratni avion oboren u sjevernoj Siriji i nakon što su turski civili ubijeni u sirijskom granatiranju; i 2003. kada je zatražila pomoć alijanse da zaštiti svoje stanovništvo od bilo kakvog prelivanja iz rata u susjednom Iraku.

U dva od tih navrata, NATO je odgovorio vojnom pomoći, poslavši raketne baterije Patriot za zaštitu od sirijskih napada 2012. i poslavši avionske i raketne baterije u jugoistočnu Tursku duž granice sa Irakom 2003.

Ukrajina nije članica NATO-a. Međutim, Rusija je zahtijevala da se NATO obaveže da nikada ne primi Ukrajinu u savez, što su članice NATO-a odbile, pozivajući se na politiku “otvorenih vrata”.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR