Glas Javnosti
posta

BAJDEN: 'Smrt Navaljnog bi POGORŠALA ODNOSE MOSKVE sa ostatkom SVETA'!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je posle današnjeg samita NATO da je zajedništvo najveća snaga transatlantskog saveza i da će se upravo tako suočiti sa pretnjama koje dolaze iz Rusije i Kine. Posebno je istakao slučaj opozicionara Alekseja Navaljnog i rekao da bi njegova smrt bila još jedna indikacija da Rusija ima malo ili nema uopšte nameru da se pridržava osnovnih ljudskih prava.

-Pre nego što se osvrnem na današnje sastanke, želim da podelim nekoliko informacija o našoj borbi sa kovidom. Imali smo ogroman napredak u SAD, naš ekonomski napredak predvodi svet. Ipak, previše života smo izgubili i to je tragedija, rekao je Bajden na početku konferencije, na koju su oskupljeni novinari čekali preko dva sata.

-Poručujem svim građanima Amerike – ukoliko niste vakcinisani, učinite to što pre. Američki predsednik je podsetio da vakcina ima više nego dovoljno i istakao kako je svet već doživeo previše bola zbog korone.

-Imao sam prilike da se sretnem s mnogim liderima u poslednjih par dana, a sa nekima sam se čuo putem telefona. „Upravo sam završio produktivan razgovor s predsednikom Turske, kazao je Bajden, koji veruje da će imati uspešnu sa Redžepom Tajipom Erdoganom i ostvariti svetski napredak.

 

Predsednik Amerike izrazio je zabrinutost jer „Rusija i Kina žele da onemoguće transatlantsku solidarnost, uz pomoć zlonamernih sajber napada“.

-Ne tražim konflikt sa Rusijom, ali ću reagovati ukoliko Rusija nastavi sa pretećim aktivnostima“, kazao je Bajden i dodao da će nastaviti da podržava Ukrajinu i njenu suverenost. On je ukazao na posledice hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog i pozvao na poštovanje osnovnih ljudskih prava.

-Smrt Navaljnog bi bila još jedna indikacija da Rusija ima malo ili nema uopšte nameru da se pridržava osnovnih ljudskih prava. To bi bila tragedija, samo bi pogoršala odnose Moskve sa ostatkom sveta i sa mnom, ocenio je Bajden.

-NATO stoji zajedno, tako smo se suočili sa svim pretnjama u budućnosti. Zajedništvo je naša najveća snaga i to su razumeli svi danas, poručio je on.

(Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR