Glas Javnosti

BAJDEN PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE: Građani mogu slobodno u šetnju po prirodi, bez nošenja maski (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se američkoj naciji sa dobrim vestima. On je rekao da vakcinisani građani, koji na otvorenom prostoru ne borave u masi, više ne moraju da nose maske.

Bajden se građanima obratio iz iz dvorišta Bele kuće nakon što je pbjavljeno da građani koji su primili obe doze vakcina Fajzera i Moderne ili jednu dozu vakcine kompanije Džonson i Džonson mogu bezbedno da učestvuju u aktivnostima na otvorenom - kao što su šetnja ili pešačenje u prirodi - bez nošenja maski.

On je naglasio da oni ipak treba da nastave da ih koriste na javnim mestima gde se to zahteva, preneo je "Glas Amerike".

-Naučne procene su da je mala verovatnoća prenošenja virusa među vakcinisanim osobama na otvorenom prostoru - rekao je Bajden i dodao da ako ste vakcinisani, možete mnogo bezbednije da radite mnoge stvari.

Bajden je ponovo stavio akcenat na vakcinaciju. Za one koji to još nisu učinili, ovo je razlog da odu da se vakciniišu, naglasio je Bajden.

-To je način da se što pre vratimo normalnom životu - poručio je predsednik SAD. Bajden je precizirao da to pravilo ne važi za odlaske na utakmice ili koncerte na kojima se okuplja veći broj ljudi.

On je istakao da su SAD ostvarile značajan napredak u borbi sa koronavirusom, ali kako je rekao, još mnogo toga se nalazi pred njima u borbi sa virusom.

-U prvih 100 dana mandata dato je 215 miliona vakcina i u potpunosti je vakcinisano 67 odsto starijih građana. Kada sam preuzeo mandat njih svega jedan odsto je bilo vakcnisano. Jednu dozu vakcine primilo je 80 odsto starijih građana i za 70 procenata je smanjena njihova hospitalizacija - ukazao je Bajden.

Nakon što je više od polovine svih odraslih Amerikanaca primilo najmanje jednu dozu vakcine za kovid 19 donete su nove preporuke. 

CDC navodi da, bilo da su potpuno vakcinisani ili to nisu, Amerikanci ne moraju da nose maske na otvorenom kada šetaju, voze bicikl, ili trče sami ili sa članovima porodice.

Takode, mogu da idu bez maski na male skupove na otvorenom, sa potpuno vakcinisanim osobama.

Ipak, ovo ne važi za one građane koji nisu primili vakcine.

Nevakcinisane osobe, koje agencija definiše kao one koji nisu još primili obe doze Fajzerove ili Modernine vakcine ili jednu dozu formule Džonson i Džonson, treba da nose maske na skupovima na otvorenom gde se nalaze i drugi nevakcinisani ljudi. Maske treba da nose i u baštama restorana.

Potpuno vakcinisani ne moraju da nose maske u tim situacijama, navodi se u smernicama agencije, međutim, svi treba da nose maske na skupovima pod vedrim nebom sa većim brojem učesnika, kao što su koncerti i sportski događaji, zatim zatvoreni prostori kao što su frizerski saloni, restorani, tržni centri, muzeji, bioskopi i crkve.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR