Glas Javnosti

BAJDEN: “Ovo je prelomna tačka u istoriji”

Svet
Autor: Glas javnosti

Bajden je ovaj trenutak predstavljao kao "prekretnicu" — bitku između svetskih demokratija i autokratija

Američki predsednik Džo Bajden direktno je apelovao na Amerikance u četvrtak uveče za podršku SAD Izraelu i Ukrajini, tokom obraćanja u udarnom terminu iz Ovalne kancelarije.

Prelomna tačka u istoriji

Bajden je ovaj trenutak predstavljao kao „ prekretnicu “ — bitku između svetskih demokratija i autokratija. Tvrdi da je „ovo jedan od onih trenutaka“, upućujući direktan apel američkom narodu pokušavajući da izgradi podršku za finansiranje.

Bajden je uporedio događaje ovog meseca u Izraelu sa skoro 20 meseci rata u Ukrajini . On je optužio i Hamas i ruskog predsednika Vladimira Putina da žele da “potpuno unište susedne demokratije”, ali je primetio da oni “predstavljaju različite pretnje”.

Američki protivnici “gledaju”

Bajden je rekao da je podrška u Izraelu i Ukrajini „od vitalnog značaja za američku nacionalnu bezbednost “. Upozorio je da američki protivnici i konkurenti „gledaju“. On je najavio da će podneti „ hitni budžetski zahtev “ za dopunsko finansiranje Izraela i Ukrajine, između ostalih prioriteta nacionalne bezbednosti.

Youtube/printscreen
foto: Glas javnosti

Bajden je govorio protiv islamofobije i antisemitizma, koji su se poslednjih dana pojačali. Bajden je podvukao strah jevrejskih porodica „zabrinutih da će biti meta u školi, da nose simbole svoje vere dok hodaju ulicom ili izlaze u svakodnevnom životu“. Kaže da saoseća sa Amerikancima muslimanskog porekla koji su „ogorčeni… govoreći sebi, ‘evo nas opet, sa islamofobijom i nepoverenjem koje smo videli nakon 11. septembra’.”

Govorio je o svom putovanju u Izrael , gde se sastao sa izraelskim zvaničnicima i ponovo potvrdio podršku zemlji. Rekao je da je dok je bio tamo „video ljude koji su jaki, odlučni, otporni i takođe ljuti, u šoku i dubokom, dubokom bolu“.

Bajden je takođe obnovio obećanje da će američke taoce vratiti kući u Ameriku, rekavši da „nema većeg prioriteta od bezbednosti Amerikanaca koji su taoci“.

printscreen/youtube
foto: Glas javnosti

Rešenje sa dve države

Ponovio je podršku rešenju sa dve države , rekavši „Izrael i Palestinci podjednako zaslužuju da žive u bezbednosti, dostojanstvu i miru“.

Naglasio je jasnu razliku između Hamasa i palestinskog naroda. On je rekao da ta militantna grupa “ne predstavlja palestinski narod” i optužio je da koristi Palestince “kao živi štit”. On je rekao da je ” slomljenog srca zbog tragičnog gubitka palestinskog života ” i dodao da SAD “ostaju privržene pravu palestinskog naroda na dostojanstvo i samoopredeljenje”.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR