Glas Javnosti

Bajden optužen za zanemarivanje ljudskih prava Vijetnama i Indije

Svet
Autor: Glas javnosti

Izveštaj Bele kuće izdat tokom posete predsednika Džoa Bajdena Vijetnamu imao je preko 2.600 reči. Odeljak o ljudskim pravima je sadržao samo 112 reči, uključujući podnaslov.

Iz poslovne i strateške perspektive, Bajdenova poseta Vijetnamu u nedelju i ponedeljak, kao i Indiji krajem prošle nedelje, verovatno će se smatrati jačanjem veza sa zemljama koje mogu pomoći Vašingtonu da se suprotstavi rastućoj moći Kine.

Ali za zagovornike prava, Bajdenova putovanja su bila razočaranje, s obzirom na zavet njegove administracije da će dati prioritet ljudskim pravima kada preuzme dužnost 2021. godine.


U Hanoju, Bajden je rekao da SAD podižu odnose na „Sveobuhvatno strateško partnerstvo“ i produbljuju saradnju u oblasti računarstva  poluprovodnka i veštačke inteligencije. Bela kuća je takođe predstavila kupovinu Vijetnam erlajnsa 50 aviona Boing 737 Maks u vrednosti od 7,8 milijardi dolara.


foto:tviter

Zagovornici prava strahuju da nedostatak fokusa na ljudska prava, iako nije neočekivan, ne samo da neće poboljšati uslove u Vijetnamu i Indiji, već rizikuje da ih pogorša na drugim mestima.


„Bajdenova administracija jasno stavlja po strani ljudska prava u interesu unapređenja partnerstava sa vladama koje vidi kao strateški važnih – i šalje poruku da su SAD spremne da tolerišu očigledne neuspehe u zaštiti i održavanju ljudskih prava“, rekla je Kerolin Neš, advokat za Aziju direktor Amnesti internešenela.

Grupe za ljudska prava optužuju vladajuću partiju indijskog premijera Narendre Modija Bharatiia Janata za sistematsku diskriminaciju manjina, posebno muslimana, i njenih pristalica za nasilne napade na ciljane grupe.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR