Glas Javnosti

Бајден однео победе у шест држава у САД, ударац за Сандерса

Svet
Autor: N1

Бивши амерички потпредседник Џо Бајден у уторак је забележио кључну победу у Мичигену, на дан кад су демократски гласачи у шест савезних држава бирали свог кандидата за супарника републиканском председнику Доналду Трампу на изборима у новембру.

"Изгледа да имамо још једну добру ноћ - победили смо у Мисисипију, Мисурију и Мичигену", рекао је Бајден у говору у Филаделфији, након што је објављено да је победник у те три савезне државе.

"Пре само недељу дана многи су аналитичари тврдили да је ова кандидатура мртва. Сада је више него жива", додао је бивши потпредседник у два мандата под Бараком Обамом.

Поновивши реченицу коју је изрекао и након прошлонедељног доброг резултата на такозвани "суперуторак", кад је победио у 9 од 14 савезних држава које су изашле на биралишта, Бајден је своју кампању посветио "онима на које се није рачунало" и онима су "остављени по страни". Бајдена је од суперуторка подржала већина супарника на предизборима који су одустали од трке.

Победа у Мичигену, држави која је овај уторак давала највише делегата, њих 125, велик је ударац за Бајденовог противкандидата, сенатора из Вермонта Бернија Сандерса.

Упркос анкетама које су показивале да то неће бити тако, Сандерс се надао да ће победом у тој "радничкој" савезној држави која је средиште америчке аутомобилске индустрије смањити досадашњу Бајденову предност и одржати га у трци.

Овај уторак избори су се одржали и у западнијим савезним државама Идаху, Северној Дакоти и Вашингтону.

У њима су биралишта затворена касније, па је прерано говорити о резултатима, али ране пројекције показују како би Бајден могао да однесе победу у Ajдаху, Сандерс у Северној Дакоти, која носи најмање делегата од шест држава, док се у Вашингтону, савезној држави најпогођенијој коронавирусом у САД-у, води неизвесна трка. Коначни резултати могли би се знати тек у четвртак.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR