Glas Javnosti

BAJDEN ODJEDNOM POSTAO "SLEP": Bela kuća povlači njegovu izjavu o "obezglavljenoj deci" u Izraelu

Svet
Autor: Glas javnosti

Bela kuća je za "Vašington post" saopštila da nema potvrdu izveštaja o obezglavljivanju dece tokom velikog napada Hamasa na Izrael prošlog vikenda, uprkos Bajdenovom komentarisanju "potvrđenih" slika.

Američki zvaničnici povukli su izjave predsednika Džozefa Bajdena, koji je tvrdio da je video "proverene fotografije" palestinskih militanata kako "odsecaju glave deci" u Izraelu, objašnjavajući da ih Bajden zapravo nije video i da je samo prenosio tvrdnje izraelske vlade i izveštaje medija.

Predsednik SAD je, u obraćanju jevrejskim liderima, prethodno izjavio da je bio šokiran kada je video fotografije koje navodno prikazuju brutalne postupke protiv izraelskih beba.


Portparol Bele kuće je kasnije rekao za "Vašington post" da drugi zvaničnici nisu znali za navedene slike. Dodali su da nemaju nezavisnu potvrdu izveštaja o navodnom obezglavljivanju dece tokom velikog napada Hamasa na Izrael prošlog vikenda, uprkos Bajdenovom komentarisanju "potvrđenih" slika.

"Predsednik je svoje komentare o navodnim zločinima zasnovao na tvrdnjama portparola izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i medijskim izveštajima iz Izraela", objavio je američki list, pozivajući se na izvore u Beloj kući.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su na pitanje "Intersepta" o navodnoj obezglavljenoj deci rekle da to ne mogu "zvanično da potvrde", ali su naglasile da "možete pretpostaviti da se to dogodilo i verovati izveštaju."


"Žene, deca, mala deca i starci su brutalno iskasapljeni u skladu sa načinom delovanja ISIS-a i svesni smo gnusnih dela za koja je Hamas sposoban", rekao je portparol IDF.

Nekoliko sličnih optužbi pojavilo se nakon iznenadnog napada palestinskih oružanih grupa prošle subote, uključujući tvrdnje da su borci silovali Izraelke.

Bajden je takođe ponovio te optužbe ranije ove nedelje, rekavši da su žene "silovane, napadane i paradirane kao trofeji". I ova optužba ostaje neproverena, jer je "Los Anđeles tajms" priložio napomenu urednika nedavnom tekstu u kojoj se navodi da "takvi izveštaji nisu potvrđeni."

Hamas je demantovao navode medija o ovim zločinima, navodeći da su u pitanju "laži" i pokušaj da se skrene pažnja sa "genocida" koji IDF sprovodi u Gazi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR