Glas Javnosti
posta

BAJDEN: Na sastanku nije bilo napetosti, MOJA AGENDA NIJE UPERENA PROTIV RUSIJE!

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da on i Putin dele odgovornost da upravljaju odnosima dve velike i moćne zemlje i da taj odnos treba da bude stabilan. Bajden je izjavio da njegova agenda nije usmerena protiv Rusije već u korist američkog naroda.

Predsednik SAD Džozef Bajden kaže da je predsedniku Rusije posle sastanka u Ženevi rekao da njegova agenda nije uperena protiv Rusije, već u korist američkog naroda.

Bajden kaže da on i Putin dele odgovornost da upravljaju odnosima dve velike i moćne zemlje i da taj odnos treba da bude stabilan.

-Treba da sarađujemo u obostranom interesu, imamo razlike, ali želeo sam Putinu da kažem zašto radim ono što radim i kako odgovaram na aktivnosti uperene protiv Amerike. Rekao sam mu da moja agenda nije usmerena protiv Rusije već u korist američkog naroda. Da se borimo protiv kovida, obnovimo ekonomiju i zaštitimo američki narod. Rekao sm mu i da predsednik Amerike ne bi mogao da se obaveže narodu ako ne štiti opšte slobode svih u svetu. Mi ne dobijamo prava od vlade, posedujemo ih jer smo rođeni. Zato sam Putinu rekao da ćemo obratiti više pažnje na slučajeve kao što je Navaljni, navodi Bajden

Predsednik SAD kaže i da neće dozvoliti da neko destabilizuje izbore u zemlji i da je Putinu poručio da moraju da imaju osnovna pravila kojih će se pridržavati.

-Razgovarali smo o detaljima za kontrolu naoružanja, da treba da sprečimo neželjene konflikte, pokrenućemo dijalog o strateškoj stabilnosti. Dosta smo razgovarali o sajber bezbednosti, rekao sam da neke oblasti moraju da budu van dometa napada, dao sam Putinu listu 16 definisanih infrastrukturnih objekata u Americi koji treba da budu van dometa napada. Odgovorne zemlje moraju da preduzmu mere protiv pojedinaca, imaćemo stručnjake koji će raditi na dogovoru šta je van dometa, poručuje Bajden.

 

Kaže i da je važno da postoje humanitarni koridori u Sirji, kao i da je u obostranom interesu da Iran ne napravi nuklearno oružje.

-I kako da postignemo da Arktik bude oblast saradnje, a ne konflikta. Bilo je važno da se sretnemo lično da ne bi bilo nesporazuma. Moram vam reći da je ton celog sastanka bio dobar i pozitivan, nije bilo nikakvih napetosti, ko se nije slagao rekao je to, dodao je Bajden.

Bajden je rekao da su on i ruski predsednik razgovarali detaljno koje sledeće korake dve zemlje treba da preduzmu oko mera kontrole naoružanja da bi se smanjio rizik rata. To znači da će se diplomate i vojni stručnjaci obe zemlje sastati za, kako je rekao Bajden, „dijalog o strateškoj stabilnosti“ da postave osnove za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika.

Nije rekao kada će ti pregovori početi.

 

Plan je da se pripremi put za pregovore o sporazumu o kontroli naoružanja koji bi nasledio sporazum Novi Start koji ističe 2026.

Bajden je rekao da je stavio naglasak na pitanja ljudskih prava tokom razgovora sa Putinom, tu su uključeni i slučajevi dvojice Amerikanaca za koje Bajden kaže da su „nepravedno zatvoreni“ u Rusiji.

Američki predsednik je rekao da će nastaviti da izražava zabrinutost zbog slučajeva, kao što je slučaj ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, zatvorenog u Rusiji. Rekao je da će nastaviti da pokreće pitanja u vezi „osnovnih ljudskih prava“. Američki predsednik je osudio Putinova „smešna poređenja“ oko ljudskih prava.

On je reagovao na Putinove odgovore kada je bio uptian o Navaljnom, kada je ruski predsednik ukazivao na upad u američki Kongres i na probleme u SAD.

 

Bajden je rekao da je lažno poređenje izmedju „napada kriminalaca“ na Kongres u Vašingtonu 6. januara, sa mirnim demonstracijama ljudi lišenih slobode izražavanja u Rusiji.

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin, obraćajući se na odvojenoj konferenciji posle samita sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, rekao je da su se dogovorili da vrate ambasadore. Kako je preneo, razgovarali su o pregovorima o nuklearnom naoružanju, trgovini, a naveo je da su dogovorili da će dve zemlje održavati konsultacije o sajber bezbednosti, kao i da će raditi zajedno na svim pitanjima u vezi sa Arktikom.

Putin je rekao da je američki predsednik postavio pitanje ljudskih prava u Rusiji, kao i da je razgovarano o razmeni zatvorenika i dodao: „Možda ćemo moći da pronađemo kompromis“. Preneo je da ga Bajden nije pozvao u Belu kuću

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR