Glas Javnosti

Bajden na meti kritika jer planira da izgradi novi granični zid u Teksasu

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Džo Bajden je na udaru kritike sa obe strane političkog spektra nakon što je njegova administracija najavila izgradnju novog graničnog zida u Teksasu.

Bajden je rekao da nije u mogućnosti da zaustavi posao jer je finansiranje bilo potpisano dok je Donald Tramp bio predsednik. Članovi njegove Demokratske stranke rekli su da zidovi ne funkcionišu, dok su ga rivalski republikanci optužili za licemerje.


Oko 32 km dugačka barijera biće izgrađena u retko naseljenom delu doline Rio Grande.

Tokom kampanje za predsednika 2020. godine, Bajden je obećao da neće podići još jednu stopu zida ako bude izabran i rekao da to „nije ozbiljno političko rešenje“. Ali u četvrtak, njegova administracija je potpisala izgradnju novih barijera duž granice u južnom Teksasu.

Sve veći broj migranata u američkim gradovima kao što je Njujork postao je izazov za predsednika koji se suočio sa intenzivnim kritikama zbog svog rukovanja granicom.


Američke vlasti su pritvorile više od 2,2 miliona migranata od početka fiskalne godine u oktobru prošle godine.

Prema američkim zvaničnicima i predsedniku Bajdenu, finansiranje nove granične barijere – prvi put najavljeno krajem juna – dogovoreno je tokom fiskalne 2019. godine, pod Trampovim predsedavanjem.

Visoki zvaničnik administracije svalio je krivicu za novu izgradnju na Kongres, tvrdeći da se opirao naporima da se ponište sredstva u prvom budžetskom zahtevu Bajdena izdatom u maju 2021.

Odvojena sredstva moraju biti stavljena na raspolaganje za predviđenu svrhu osim ako ukidanje ne odobre i Senat i Predstavnički dom.


Izgradnja graničnog zida bila je potpisna politika Donalda Trampa kao predsednika i kojoj su se žestoko protivile demokrate, uključujući Bajdena.

Republikanci su takođe kritikovali Bajdena zbog onoga što vide kao naglog zaokreta u politici protiv koje je vodio kampanju.

"Nije mislio da zidovi funkcionišu, što je potpuno ludilo", rekao je republikanski predstavnik Severne Karoline Ralf Norman. „Šta se promenilo? Reći ću vam šta se promenilo – američkom narodu je muka i umoran od gledanja kako su njihovi gradovi preplavljeni.“

Demokrate su se u međuvremenu takođe nanišale na predsednika. Predstavnik Henri Kuelar, čiji okrug obuhvata okrug Star gde će se odvijati nova izgradnja, rekao je da ne veruje da će njegovi birači biti zadovoljni tom najavom.


„Još uvek sam protiv rešenja iz 14. veka – nazvanog „zid“ – za problem 21. veka“, rekao je on. „Želim da vidim više osoblja, više tehnologije“.

Bajdenova administracija se takođe suočava sa kritikama od strane zagovaračkih grupa kao što je Američka unija za građanske slobode ili ACLU, koja je tu odluku nazvala „dubokim neuspehom“.

„Bajdenova administracija udvostručuje neuspešne politike iz prošlosti koje su se pokazale rasipničkim i neefikasnim“, rekao je direktor graničnih strategija ACLU Džonatan Blejzer.


Američka granična patrola je u avgustu uhapsila 181.059 ljudi duž južne granice u poređenju sa 132.648 u julu, prema poslednjim podacima.

U četvrtak je administracija takođe najavila da će nastaviti deportacije ilegalnih venecuelanskih migranata, od kojih je oko 50.000 stiglo na granicu SAD i Meksika samo u septembru.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR