Glas Javnosti

BAJDEN - MISTER GAF: Amerikanci začuđeni učestalim omaškama najizglednijeg kandidata demokrata. DOBRO veče svima, ja sam suprug Džozefa Bajdena, Džo Bajden!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Nepuna četiri meseca uoči predsedničkih izbora u SAD, nedavno predstavljanje na video konferenciji najizvesnijeg kandidata demokrata za šefa Bele kuće Džozefa Bajdena ponovo je zapanjilo Amerikance.

Umesto da se na konferenciji Nacionalne prosvetne asocijacije, čiji je dugogodišnji član njegova supruga, predstavi kao suprug Džili Bajden, on je rekao da je on muž Džozefa Bajdena!

Ovaj višedecenijski američki senator, profesor prava na nekoliko američkih univerziteta i potpredsednik SAD u vreme Baraka Obame, dosadašnju izbornu kampanju proveo je, zbog epidemije virusa korona, u suterenu svog doma u Vilmingtonu, u Delaveru. Prilikom retkih pojavljivanja, međutim, više od crne zaštitne maske koja je postala deo njegovog imidža, pažnju privlače učestali gafovi Bajdena, koji je, inače, dvaput, 1988. i 2008. godine bezuspešno pokušavao da se useli u Belu kuću.

Nedavno je odjeknula njegova izjava da je od posledica kovida 19 u SAD preminulo 120 miliona Amerikanaca, umesto 120.000, koliko ih je tad bilo. U martu, tokom kampanje, Bajden je pokušao da citira američku Deklaraciju o nezavisnosti, ali nije mogao da je se seti u celini. U maju je rekao kako "više ceni istinu od činjenica", iako te dve reči imaju slično značenje.

U završnici trke za Belu kuću dvojice kandidata u osmoj deceniji života, republikanac Donald Tramp (74) demokratskog ravala Džozefa Bajdena, koji u novembru, nedugo posle izbora, puni 78 godina, redovno zove "uspavani Džo". A posle učestalih gafova, Tramp je pozvao Bajdena da uradi i test mentalnih sposobnosti.

Na zahtev samog Bajdena, njegov doktor Kevin O'Konor sa Univerziteta Džordž Vašington početkom jula ga je pregledao, a potom opisao pacijenta kao "zdravog i krepkog", spremnog da obavlja poslove predsednika i glavnokomandujućeg SAD. U Bajdenovom zdravstvenom kartonu, međutim, upisano je da je kasnih osamdesetih godina prošlog veka imao dve aneurizme na mozgu.

Kasnije se njegova zdravstvena situacija komplikovala dubokom venskom trombozom i plućnom embolijom, ali O'Konor tvrdi da je sve pod kontrolom. Njegov lični doktor ističe da Bajden ne puši, ne pije i vežba najmanje pet puta nedeljno i da su njegovi moždani nervi i vestibularne funkcije "u granicama normale".

Bajdenu je odstranjena žuč, a bio je i preventivno tretiran zbog nekancerogenih polipa i problema s kožom. Uzima lekove za razređivanje krvi, protiv holesterola, sezonske alergije i gastritisa, što, kako objašnjava doktor Džon Tores, povremeno izaziva promene u njegovom glasu.

(Izvor: Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR