Glas Javnosti

AUSTRIJANCI ZABRANILI USTAŠKI SKUP U BLAJBURGU: Ne tolerišu se fašistička okupljanja

Svet
Autor: Glas javnosti

Austrijski parlament velikom većinom, usvojio je inicijativu za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu.

Inicijativu su podnele Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, Socijaldemokratska stranka (SPO), Zeleni i Neos, a ona poziva vladu, i posebno ministra unutrašnjih poslova da, uz pridržavanje Povelje o osnovnim pravima EU, Evropske konvencije o ljudskim pravima i svih ustavnih odredbi, provere sve mogućnosti za zabranu ovog skupa od iduće godine.

Uz to vlasti pokrajine Koruška treba da analiziraju sve informacije koje imaju u proceni transakcija nekretnina organizatora okupljanja u Blajburgu „Počasnog blajburškog voda“.

- Inicijativa jasno stavlja do znanja da se na teritoriji Austrije ne tolerišu nikakva fašistička okupljanja - naglasili su inicijatori.

Jedino su poslanici Slobodarske partije (FPO) glasali protiv usvajanja inicijative, uz argumentaciju da ona krši pravo na slobodu okupljanja.

Iz FPO, koja je prethodno greškom u Odboru za unutaršnja pitanja glasala za inicijativu, ističu da je stvar vlasti da sankcioniše kršenja zakona, posebno zabrane nacističkih simbola.

Jednoglasno je usvojen predlog NEOS i SPO da se razmotri uredba o zabranjenim simbolima, vezano za ustaške simbole, zbog ustaškog grba kao znaka raspoznavanja koji nije obuhvaćen tom uredbom.

SPO ističe da je komemoracija u Blajburgu skup neonacista i fašista, gde se koristi hitlerovski pozdrav, pevaju fašističke pesme i uzvikuju fašističke parole, te da uredba o zabranjenim simbolima nije to mogla da spreči.

Zeleni su naglasili da je antifašizam osnovni pricip demokratije i da se u Blajburgu slave zločinci.

Neos naglašava da se u Blajburgu veliča ustaški režim i njegovi zločini.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR